Tržby v tuzemském maloobchodě se v květnu meziročně propadly o 6,1 procenta. (Ilustrační foto).

Tržby v tuzemském maloobchodě se v květnu meziročně snížily reálně o 6,1 %. Meziměsíčně tržby vzrostly o 0,5 procenta. Za nepotravinářské zboží klesly tržby o 9,2 % a za potraviny o 6,4 %. Naopak za pohonné hmoty tržby vzrostly o 11,5 %. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). 

„Maloobchodní tržby v květnu meziročně po očištění o cenové vlivy pokračovaly v poklesu již třináctým měsícem v řadě. Nižší tržby zaznamenaly prodejny potravin i nepotravinářského zboží. Naopak vzrostly tržby za prodej pohonných hmot, tentokrát o 11,5 %,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb Českého statistického úřadu.

Meziročně se maloobchodní tržby v květnu snížily reálně o 6,1 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 9,2 % a za potraviny o 6,4 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 11,5 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě (kromě motorových vozidel) zvýšily v květnu reálně o 0,5 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 4,1 % a za potraviny o 0,2 %, naopak za nepotravinářské zboží klesly o 0,2 %.

Nižší tržby zaznamenaly všechny typy prodejen s výjimkou těch s počítačovým a komunikačním zařízením a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Internetovým obchodům klesly tržby sedmnáctý měsíc v řadě.


PLNÝ TEXT ZPRÁVY ČSÚ, 10. 7. 2023

Maloobchod – květen 2023
Meziroční pokles maloobchodních tržeb pokračoval

Meziročně se tržby v maloobchodě v květnu snížily reálně o 6,1 %, meziměsíčně vzrostly o 0,5 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) zvýšily v květnu reálně o 0,5 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 4,1 % a za potraviny o 0,2 %, naopak za nepotravinářské zboží klesly o 0,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v květnu snížily reálně o 6,1 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 9,2 % a za potraviny o 6,4 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 11,5 %.

„Maloobchodní tržby v květnu meziročně po očištění o cenové vlivy pokračovaly v poklesu již třináctým měsícem v řadě. Nižší tržby zaznamenaly prodejny potravin i nepotravinářského zboží. Naopak vzrostly tržby za prodej pohonných hmot, tentokrát o 11,5 %. Nižší tržby realizovaly všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou prodejen s počítačovým a komunikačním zařízením a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Tržby vzrostly také nespecializovaným prodejnám s převahou nepotravinářského zboží.  Internetovým obchodům klesly tržby sedmnáctý měsíc v řadě,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 16,2 %, s oděvy a obuví o 12,4 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 7,2 % a s kosmetickými a toaletními výrobky o 2,6 %. Naopak tržby rostly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením o 2,6 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 1,4 %. Tržby z prodeje potravin se snížily v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 6,5 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 3,6 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 5,7 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby klesly o 8,0 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně vzrostly o 0,4 %. Meziročně se tržby zvýšily o 2,3 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 2,7 % a za opravy motorových vozidel o 0,7 %.