Státní rozpočet Ruska se v pololetí propadl do schodku 2,6 bilionu rublů. (Ilustrační foto).

Státní rozpočet Ruska se v pololetí letošního roku propadl do schodku 2,6 bilionu rublů (cca 624 miliardy Kč). Loni za stejné období byl v přebytku 1,48 bilionu rublů. Údaje zveřejnilo ruské ministerstvo financí.

Výdaje ruského státního rotpočtu jsou vyčerpávány podporu vojenské operace na Ukrajině. Negativně se projevily i západní sankce na vývoz ruské ropy.

V červnu však došlo ke zlepšení, když klesly výdaje a příjmy se zvýšily.

Ruské ministerstvo financí přestalo loni zveřejňovat samostatné měsíční údaje. Z nových údajů však plyne, že v červnu Rusko vykázalo přebytek 816 miliard rublů.

V dubnu tamní státní rozpočet vykázal schodek jeden bilion rublů a v květnu přebytek 13 miliard rublů. Měsíční výdaje v červnu byly nejnižší od začátku letošního roku.

Příjmy ruského státního rozpočtu – mimo ropný a plynárenský sektor – se za pololetí zvýšily o 17,8 procenta. Příjmy z ropného a plynárenského sektoru však meziročně klesly o 47 procent. Důvodem jsou nižší ceny uralské ropy a nižší vývoz plynu.

Výdaje ruského rozpočtu byly podle předběžných údajů v pololetí o 19,5 procenta vyšší než loni. Příjmy klesly o 11,7 procenta. Výdaje v první polovině roku dosáhly 51,5 procenta plánované částky na letošní rok.

Ministr financí Anton Siluanov zdůraznil, že letošní rozpočtový deficit Ruska nepřesáhne 2 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

V loňském roce skončil státní rozpočet Ruska v deficitu 3,29 bilionu rublů (v přepočtu 800 miliard korun). Od počátku letošního roku Rusko vybralo ze svého národního fondu bohatství na pokrytí schodku 506 miliard rublů.

Schodek státního rozpočtu České republiky dosáhl na konci letošního června 215,4 miliardy korun. Meziměsíčně se jedná o pokles z květnového deficitu 271,4 miliardy Kč. Červnová bilance rozpočtu ČR je však druhá nejhorší od vzniku samostatné republiky. Výše celkového deficitu ČR za rok 2023 podle platného zákona o státním rozpočtu činí 295 miliard korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU TUZEMSKÉHO ROZPOČTU ČTĚTE ZDE:

Deficit státního rozpočtu ČR se na konci června snížil na 215,4 miliardy korun