Inflace v eurozóně klesla na 5,5 procenta. Je nejnižší od ledna 2022. Zdražily potraviny. (Ilustrační foto).

Inflace v eurozóně klesla v červnu na 5,5 procenta. Jde o nejnižší průměrnou inflaci v zemích platících eurem od ledna 2022. Oproti květnu míra inflace v eurozóně klesla v červnu o šest desetin bodu. Uvedl to statistický úřad Eurostat. Nejvíce zdražily potraviny, alkohol a tabák, kde meziroční růst dosáhl 11,7 procenta.

V rychlém odhadu nejsou data za ty členské země Evropské unie, které nejsou zároveň v eurozóně. Tuto širší statistiku zveřejní Eurostat ve druhé polovině července.

Druhý nejvýznamnější vliv na inflaci mělo v červnu neenergetické průmyslové zboží, kde ceny vzrostly meziročně o 5,5 procenta proti růstu o 5,8 procenta v květnu.

Růst cen služeb naopak zrychlil na 5,4 procenta z květnových pěti procent. Ceny energií se meziročně snížily o 5,6 procenta.

Z dvaceti zemí eurozóny mělo v červnu nejvyšší inflaci Slovensko, kde činila 11,3 procenta. Snížila se z květnové hodnoty 12,3 procenta.

Slovensko je zároveň jedinou zemí eurozóny, která má dvoucifernou inflaci.

Výrazně klesla inflace v pobaltských zemích, kde loni patřila k nejvyšším a přesahovala 20 procent.

Nejnižší inflaci v eurozóně zaznamenalo v červnu Lucembursko, kde činila pouhé 1 procento. V Belgii a ve Španělsku roční míra inflace činila shodně 1,6 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) ve snaze bojovat s vysokou inflací od loňska zvyšuje základní úrokové sazby. Depozitní sazba je teď na 3,50 procenta, hlavní sazba pro refinanční operace pak na 4,00 procenta. Cílem evropské centrální banky je dostat inflaci co nejrychleji k dvouprocentnímu cíli.

V České republice přesáhla inflace v květnu 11 procent.

V evropských zemích mimo Evropskou unii se stále drží na relativně vysoké úrovni inflace ve Velké Británii, kde v květnu 2023 dosáhl růst spotřebitelských cen úrovně 8,7 %. Naopak ve Švýcarsku inflace v květnu meziročně klesla na 2.2 % z dubnových 2,6 procent. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ve Španělsku klesla inflace pod 2 procenta. V Česku je přes 11 procent