Ve Španělsku klesla inflace pod 2 procenta. V Česku je přes 11 procent. (Ilustrační foto)

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Španělsku v červnu zpomalil na 1,9 procenta z květnových 3,2 procenta. Ve svém rychlém odhadu to oznámil španělský statistický úřad. Míra inflace v zemi poprvé od března 2021 sestoupila pod dvě procenta, což je dokonce pod cílovou úroveň Evropské centrální banky (ECB). Inflace v Česku v květnu mírně zpomalila, když meziročně dosáhla 11,1 procenta. 

Španělsko je podle tamního ministerstva hospodářství první velkou ekonomikou eurozóny, ve které inflace klesla pod dvouprocentní cíl ECB.

Za červnovým poklesem inflace ve Španělsku stálo podle statistického úřadu především zpomalení růstu cen pohonných hmot, elektřiny, potravin a nealkoholických nápojů. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, v červnu ve Španělsku klesla na 5,9 procenta z květnových 6,1 procenta.

Rychlý odhad červnového vývoje inflace v celé eurozóně zveřejní evropský statistický úřad Eurostat v následujících dnech. V květnu meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně zpomalil na 6,1 procenta z dubnových 7 procent.

ECB se snaží mírnit inflaci pomocí zpřísňování měnové politiky. V červnu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta.

Inflace v Česku v květnu mírně zpomalila, když meziročně dosáhla 11,1 procenta, což je o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu. Inflace v Evropské unii v květnu klesla na 7,1 %. Nejvyšší je v Maďarsku a v Česku. (at)