Polsko prodlouží nulovou DPH u základních potravin až do konce roku. (Ilustrační foto)

Polsko prodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin až do konce letošního roku. Polský premiér Mateusz Morawiecki to zveřejnil na svém facebookovém profilu. Mezi Čechy jsou nyní nákupy v Polsku oblíbené kvůli nízkým cenám zboží.

Polsko již loni v únoru sazbu DPH u některých základních potravin, například mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, snížilo z pěti na nula procent ve snaze pomoci domácnostem zvládat vysokou inflaci. Opatření mělo skončit na konci června, ale polský premirér Morawiecki již dříve uvedl, že v případě přetrvávající inflace ho lze prodloužit až do dalšího roku.

„Prodlužujeme nulovou sazbu DPH u potravin do konce roku 2023,“ napsal premiér. „Tam, kde je to možné, snižujeme daně, aby polské rodiny platily co nejméně,“ doplnil.

Meziroční míra inflace v Polsku letos v únoru vzrostla až na 18,4 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 26 let, ale od té doby se snižuje a v květnu sestoupila na roční minimum 13 procent.

Podle zveřejněných výsledků průzkumů jezdí za levnějšími nákupy do zahraničí až čtvrtina Čechů i několikrát týdně. Nejčastěji nakupující směřují do Polska a do Německa.

Potraviny jsou v Česku zdaněny 15% daní z přidané hodnoty (DPH). ČR má jednu z nejvyšších DPH na potraviny v Evropě. Například Německo má 7% daň, Rakousko a Slovensko má 10% DPH. (at)