zeměkoule oteplení apokalypsa

Šéf OSN Guterres varoval, že se Země oteplí průměrně o téměř 3 stupně Celsia. (Ilustrační foto)

Šéf OSN Guterres varoval, že se Země oteplí průměrně o téměř 3 stupně Celsia. Prohlášení generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese zdůrazňuje alarmující nedostatek odpovědnosti světa a jeho reakce na příchod klimatické katastrofy.

Generální tajemník OSN António Guterres upozornil na současnou klimatickou politiku, která, pokud nebude změněna, povede k vzestupu průměrné teploty o 2,8 stupně Celsia do konce století ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Tento odhad představuje téměř dvojnásobek stanoveného cíle OSN, kterým je udržet globální oteplení pod 1,5 stupněm Celsia.

„To znamená katastrofu. Přesto je kolektivní reakce žalostná. Je načase, abychom se probudili a začali jednat,“ upozornil s tím, že jednotlivé země jsou stále ještě daleko od splnění svých klimatických cílů.

Zdůraznil, že Země musí postupně vyřazovat fosilní paliva a masivně zvýšit investice do obnovitelné energie.

Šéf OSN již dříve navrhl vytvoření Paktu klimatické solidarity , podle kterého by bohaté státy podporovaly rozvíjející se ekonomiky snižováním emisí.

Státy si musí stanovit jasné, krátkodobé cíle směrem k přechodu na „zelenou“ energii.

Evropská unie by měla dosáhnout svých klimatických cílů skoro o deset let dříve, než se původně plánovalo. Doporučuje to Vědecký poradní výbor EU pro změnu klimatu. Existuje i politický manévrovací prostor pro dosažení klimatických cílů s jadernou energií i bez ní. Jeden ze scénářů počítá s rychlým rozšířením větrné a solární energie a využíváním alternativ k fosilním palivům, jako je vodík.

Aktuálně se EU soustředí na schvalování zákonů v rámci balíčku nazvaného „Fit for 55“, který má pomoci dosáhnout stanovených klimatických cílů.

Balíček zahrnuje různá opatření, jako pravidla pro obchodování s emisemi a směrnici týkající se obnovitelných zdrojů energie. (at)