Nizozemská vláda se pustila do boje s rakovinou kůže, zřizuje síť dávkovačů opalovacích krémů zdarma. (Ilustrační foto)

Všem občanům Nizozemska bude v létě poskytnuta bezplatná ochrana proti slunečnímu záření v rámci boje proti rekordnímu počtu případů rakoviny kůže v zemi. Na nizozemských školách, na festivalech, v parcích, na sportovištích, na plážích a dalších veřejných prostranstvích budou k dispozici dávkovače opalovacích krémů pro použití zdarma.

Informoval o tom lThe Guardian s odkazem na nizozemskou vládu, která chce poskytnout ochranné opalovací přípravky každému.

Nizozemské úřady věří, že jejich iniciativa, kterou zahájily o víkendu ve městě Breda, změní používání opalovacího krému v nezbytný návyk. Částečně se inspirovaly australskou kampaní, která trvá již desítky let.

V zemi se zrodil i nápad předělat dávkovače určené k poskytování dezinfekce rukou během pandemie na zásobníky opalovacího krému.

Zdravotnické úřady zaregistrovaly v posledních několika letech rekordní nárůst případů rakoviny kůže, a právě opalovací krém je podle řady studií nejlepší ochranou proti tomuto onemocnění.

Děti by si měly navyknout na jeho používání od útlého věku, aby se to stalo stejným rituálem jako čištění zubů.

V celé Evropě se v posledních dvou desetiletích zvyšuje počet případů rakoviny kůže. V Česku ročně lékaři diagnostikují zhoubný melanom asi u 3500 lidí a asi z 400 nemoci podlehne. V léčbě nebo dosud vyléčených je v ČR asi 40 000 lidí, vyplývá z loňských dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Právě snížení výskytu rakoviny by mohlo pomoci dosáhnout značných úspor ve zdravotnictví. (at)