Průměrný starobní důchod v České republice v červnu přesáhl 20 tisíc korun. (Ilustrační foto)

Starobní důchody se v červnu zvýší v průměru o 755 korun a průměrná výše starobního důchodu dosáhne 20 216 korun. Všem vypláceným důchodům se zvyšuje procentní výměra důchodu. Všechny důchody jsou mimořádně valorizovány kvůli přetrvávající inflaci. 

Mimořádná valorizace se týká všech druhů důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. Navýšení důchodů provede ČSSZ automaticky a není proto potřeba o něj žádat.

Důchody jsou tvořeny základní výměrou a procentní výměrou. Základní výměra důchodu je pevně stanovená část důchodu a je stejná pro všechny důchodce. Zákon její výši stanoví na 10 procent průměrné mzdy. Přesnou částku základní výměry vždy pro období celého následujícího kalendářního roku stanoví nařízení vlády, v rámci mimořádné valorizace se tedy nezvyšuje.

Procentní výměra důchodu individuální a její výše se odvíjí od konkrétního průběhu pojištění. Čím vyšších příjmů člověk v rozhodném období dosáhl a čím delší je je získaná doba pojištění, tím vyšší je procentní výměra důchodu.

V rámci červnové mimořádné valorizace procentní výměra vzroste o 2,3 procenta a zároveň bude navýšena o pevnou částku 400 korun. Tato výše pak člověku pobírajícímu důchod náleží ode dne splatnosti červnové splátky důchodu.

Navýšení procentní výměry o 2,3 procenta a o pevnou částku 400 korun se týká i důchodů přiznaných v roce 2023 včetně těch, které budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. června 2023 do 31. prosince 2023. (at)