Za první čtvrtletí byla v Česku rekordně nízká spotřeba plynu. (Ilustrační foto)

Spotřeba plynu v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně poklesla o 14,4 procenta. Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). Češi za první tři měsíce tohoto roku spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejmíň od roku 2001, kdy úřad začal statistiky zpracovávat.

Nejvíc spotřeba plynu meziročně klesla v lednu, o 21,4 procenta. Nižší byla i v únoru a březnu. Z jednotlivých krajů pak nejvíce šetřil Pardubický kraj (-16,6 %), naopak nejméně uspořil Karlovarský kraj (-12,2 %).

„Je zřejmé, že za snížením spotřeby stála především úsporná opatření. Svou roli hrálo teplejší počasí, také spotřeba očištěná o vlivy počasí ale byla meziročně výrazně menší, a to o 12,1 procenta,“ komentoval předseda ERÚ Stanislav Trávníček.

Díky výrazné úspoře zůstalo v plynových zásobnících na konci března rekordní množství plynu (1 696 mil. m³), což je čtyřnásobek loňského stavu zásob ze stejného období.

„K průběžnému zvyšování zásob významně přispěly i dvě novely vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem, které jsme loni zpracovali. Mimo jiné jsme implementovali princip ‚use it or lose it‘, který zpřísnil a zefektivnil nakládání s rezervovanou skladovací kapacitou,“ objasnil Trávníček.

Spotřeba plynu v loňském roce v Česku byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně. Za energetickými úsporami jsou podle odborníků především loňské zdražování energií a teplé počasí.

V prvním čtvrtletí poklesla v Česku i spotřeba elektřiny, a to meziročně o 5,1 procenta. Z odběratelů nejvýrazněji šetřily domácnosti. Ještě víc se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent. (at)