Konsolidační balíček: Vládní škrty sníží zemědělské dotace na nulu. Dotknou se i Agrofertu. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Výdajové škrty v rámci čerstvě přijatého vládního konsolidačního rozpočtového balíčku sníží zemědělské dotace v ČR na nulu. Škrty se dotknou i velkých příjemců, jako jsou Agrofert, Madeta, Kunín či Hamé.

Vláda chce z peněz určených na dotace do zemědělství ze státního rozpočtu ušetřit 10,2 miliardy korun. Ministr zemědělství Nekula po představení konsolidačního balíčku řekl, že škrty se mají týkat hlavně dotací pro velké podniky.

Podporu z programu, který chce vláda při škrtech v zemědělských dotacích zrušit, čerpalo v minulosti několik potravinářských firem z holdingu Agrofert, také Madeta, Mlékárna Kunín nebo společnost Hamé. Vyplynulo to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Ministr Nekula oznámil, že od příštího roku bude na dotaci určených „nula korun“.

Podle informací na webu SZIF obdržela Madeta ve fiskálním roce 2021 dotace z národních zdrojů 115,1 milionu korun. V roce 2021 měla Madeta tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 5,94 miliardy a zisk po zdanění 247,6 milionu, jak vyplývá z výroční zprávy.

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle státní Evidence skutečných majitelů je reálným vlastníkem Agrofertu, ovládá ho také podle auditu Evropské komise.

Z firem z holdingu v roce 2021 čerpal dotaci ve výši zhruba 25 milionů korun mimo jiné podnik Vodňanská drůbež, podobnou částku dostala mlékárenská firma Olma nebo Mlékárna Hlinsko. Získaly ji i podniky zabývající se zpracováním masa jako firma Kostelecké uzeniny, která čerpala přes 24 milionů korun.

Dotaci přes osm milionů korun dostal také podnik Krahulík – Masozávod Krahulčí. Více než 9,6 milionu korun získala pekárna Penam. Dotaci čerpaly i holdingové firmy ZZN Pelhřimov, Primagra nebo Cerea.

Dotaci čerpala rovněž společnost Hamé, která patří mezi přední české výrobce trvanlivých i chlazených potravin, exportuje do desítek zemí a je součástí norské skupiny Orkla. Hamé již funguje jako obchodní značka pod společností Orkla Foods Česko a Slovensko, která sama čerpala v dotačním programu 7,7 milionu korun.

Dotaci ve výší 25 milionů korun v programu dostal podnik Rabbit Trhový Štěpánov, jehož předsedou představenstva je bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Podnik patří k největším zpracovatelům drůbežího masa. (sfr)