ČEZ vyplatí za rok 2022 akcionářům rekordní dividendu. (Ilustrační obrázek)

Představenstvo ČEZ schválilo návrh dividendy ve výši 117 Kč na akcii. Jde o historicky nejvyšší návrh. Letos čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 60 procent na 10,8 miliardy korun. Snížil se i provozní zisk před odpisy (EBITDA), jež dosáhla 32,5 miliardy korun.

Návrh na výši dividend odpovídá výplatě 80 procent dosaženého konsolidovaného zisku za rok 2022 očištěného o mimořádné vlivy, tudíž horní hranici platné dividendové politiky společnosti. Jde o historicky nejvyšší návrh.

Mezi akcionáře by podle generálního ředitele ČEZ při schválení návrhu valnou hromadou bylo rozděleno téměř 63 miliard korun a pro majoritního akcionáře Českou republiku by se jednalo o příjem 44 miliard.

Meziroční pokles  o 11,1 miliardy v prvním čtvrtletí tohoto roku byl způsoben především mimořádnými zisky v loňském roce, na kterých měl podíl extrémní růst a výkyvy cen komodit po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

„Výsledky hospodaření za první čtvrtletí jsou v souladu s naším očekáváním a reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích,“ upozornil předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„S ohledem na mimořádná zdanění tržeb a zisků energetických firem předpokládáme, že Skupina ČEZ letos odvede českému státu na dividendách, daních z příjmů a odvodech z tržeb výroby více než 100 miliard korun,“ uvedl generální ředitel Beneš.

Výroba elektřiny z bezemisních obnovitelných a jaderných zdrojů meziročně stoupla o šest procent a dosáhla 9,4 TWh. Naopak výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů poklesla o 22 procent na 4,7 TWh v důsledku nižšího nasazení zdrojů s ohledem na pokles tržních cen elektřiny a vývoj růstu cen emisních povolenek a zemního plynu.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce se meziročně snížila o pět procent na 9,4 TWh. Spotřeba u velkých podniků klesla o čtyři procenta, spotřeba domácností poklesla o sedm procent. Ze zprávy ČEZ za poklesem stojí omezení spotřeby zákazníků z důvodu vysokých cen komodit.

Za celý rok 2023 očekává společnost odvody z těchto mimořádných opatření ve výši 30 až 40 miliard. „Navíc z titulu běžných daní z příjmů předpokládáme letos odvést českému státu dalších 26 až 30 miliard korun,“ dodal Novák.

Z důvodu výrazného poklesu tržních cen elektřiny očekává ČEZ za letošní rok provozní zisk před odpisy (EBITDA) v rozmezí 105 až 115 miliard a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 33 až 37 miliard korun.(at)