V Česku znovu klesla nezaměstnanost, činí nyní 3,6 %. (Ilustrační foto)

V Česku v dubnu klesla nezaměstnanost o desetinu procenta na 3,6 %. Úřad práce evidoval na konci měsíce přes 261 tisíc uchazečů, což bylo méně než v březnu, ale více než ve stejném období vloni.

Úřad nejnovější data zveřejnil v tiskové zprávě.

„Co se týká nízké nezaměstnanosti, držíme si stále nejlepší postavení v Evropě. To nám dodává určité sebevědomí, že má česká ekonomika pevné základy a je schopna čelit současným výzvám. Čísla ukazují, že z hlediska nezaměstnanosti je optimistický i výhled do budoucna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Během dubna lidé nacházeli uplatnění v malo i velkoobchodu, inženýrském stavitelství, ve vzdělávání nebo v rostlinné a živočišné výrobě. Také obnovovali činnost živnostníci, kteří na zimu přerušili podnikání.

„V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství. V dubnu také probíhají jarní úklidy veřejných prostranství v rámci veřejně prospěšných prací,“ připomněl zastupující generální ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v dubnu v Ústeckém (5,5 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i vloni, což je dlouhodobý stav nezaměstnanosti v těchto regionech. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v kraji Zlínském, Jihočeském, Vysočina, Pardubickém a v Plzeňském (shodně 2,7 %).

Úřad očekává, dalších měsících by mohla nezaměstnanost i nadále mírně klesat. Zásadní roli bude mít vliv ekonomických a sociálních změn či další vývoj války na Ukrajině. (at)