Systém Patriot poprvé sestřelil ruskou raketu Kinžal. (Ilustrační obrázek)

Spojené státy americké navíc oznámily další balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v celkové hodnotě dosahující 1,2 miliardy dolarů. V posledních dnech americká technika na Ukrajině zaznamenala významný úspěch: ukrajinští vojáci nad Kyjevem poprvé sestřelili ruskou nadzvukovou raketu Kinžal. Podle serveru Ukrajinska pravda k tomu použili systém Patriot, který jim poskytli západní spojenci.

Systém Patriot je primárně určen především proti balistickým raketám, nebo tomu tak aspoň donedávna bylo. Až doposud byla jeho schopnost zastavit hypersonické rakety odpalované ze vzduchu čistě teoretická.

Ruský prezident Vladimir Putin dosud schopnosti ruských hypersonických zbraní veřejně vychvaloval označil je za schopné překonat všechny existující systémy protivzdušné obrany.

Výroba hypersonických balistických raket byla pro Rusko vždy náročná a sankce výrobu ještě ztížily. Sestřelení jedné z raket tak zřejmě vyvolalo v Rusku nejistotu o dalším použití těchto zbraní.

Střely Kinžal jsou řazeny mezi hypersonické zbraně, o kterých ruský prezident Putin prohlašuje, že umí zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a dokonce se vyhnout se i protiraketovému štítu. Raketu na Kyjevem vystřelila stíhačka MiG-31K z ruského území.

Součástí dalšího balíčku vojenské podpory USA je především podpora ukrajinské protivzdušné obrany a dělostřelecká munice.

Ministerstvo obrany USA v prohlášení uvedlo, že bude i nadále pokračovat spolupráce s partnery a spojenci na poskytování pomoci Ukrajině, aby byly zajištěny bezprostřední i dlouhodobé požadavky. (at)