Podle Lipavského se chce ČR podílet na dalším letu člověka na Měsíc v roce 2025. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česko bude s Američany zkoumat Měsíc v rámci iniciativy Artemis. Dojednal to v USA pirátský ministr zahraničí ČR Jan Lipavský, který podepsal ujednání o spolupráci na průzkumu Měsíce, tzv. ujednání Artemis (Artemis Accords). Jedná se o americkou iniciativu pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles.

Přistoupení Česka k ujednáním Artemis, což je iniciativa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), již dříve schválila česká vláda.

Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. První fází tohoto programu byla loňská mise Artemis I, kdy modul Orion z Floridy k Měsíci vynesla raketa Space Launch System (SLS).

Součástí fáze Artemis II má již být dosažení oběžné dráhy kolem Měsíce s posádkou na palubě vesmírné lodi, a to v listopadu 2024.

Podle vyjádření českého ministra Lipavského se chce ČR podílet na dalším letu člověka na Měsíc v roce 2025.

Astronauti v rámci mise Artemis III mají stanout na měsíčním povrchu. Podle dřívějších odhadů americké vesmírné agentury se poslední fáze uskuteční nejdříve v roce 2025.

„S hrdostí oznamujeme, že Česko podepsalo dohodu Artemis, a připojilo se tak k blízkým partnerům v rozvoji mírového, kooperativního a udržitelného průzkumu Měsíce a dalších nebeských těles. Společně můžeme dosáhnout více pro lidstvo a vědu,“ napsal Lipavský.

Podle českého ministra má „český vesmírný ekosystém“ co nabídnout.

„Věříme, že tento podpis odstartuje rozvoj institucionální a průmyslové spolupráce v komunitě Artemis i přímo mezi Českem a Spojenými státy v oblasti kosmických aktivit, včetně těch vedoucích k případnému letu do vesmíru,“ dodal Lipavský.

Svým podpisem k iniciativě se Česká republika připojila k více než dvěma desítkám zemí z celého světa. Součástí ujednání Artemis jsou například Austrálie, Brazílie, Francie, Itálie, Kanada, Polsko či Velká Británie.

Dohody Artemis podle českého ministerstva zahraničí nabízejí bohaté příležitosti pro český vesmírný průmysl, vědu a výzkum.

„Česko má dlouholetou tradici ve vývoji kosmických technologií a výzkumu vesmíru. Český vesmírný ekosystém se neustále rozrůstá, podílí se na vědeckých i výzkumných vesmírných misích a komerčních projektech,“ uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

Praha je v současnosti sídlem Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), která má na starosti satelitní systémy, jako je Galileo či Copernicus. (sfr)