Policie odhalila letos již 2658 nelegálních migrantů. (Ilustrační foto)

Cizinecká policie odhalila v prvním čtvrtletí letošního roku 2658 osob při nelegální migraci na území České republiky. V porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o meziroční nárůst o 767 osob.

Policie to uvedla na svém webu.

„Tento nárůst souvisí s případy, kdy byli  zjišťováni cizinci, především občané Ukrajiny a Moldavska, kteří na území České republiky pobývali v rozporu se zákonem o pobytu cizinců a mylně se domnívali, že mají, vzhledem k válce na Ukrajině, nárok na dočasnou ochranu,“ uvedla policie.

Z celkového počtu bylo 2 550 osob odhaleno při nelegálním pobytu a 108 osob bylo zjištěno při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici ČR. Z pohledu státní příslušnosti se nelegální migrace dopouštějí nejčastěji občané Ukrajiny (1 016 osob),  Moldavska (456 osob), Sýrie (146 osob), Uzbekistán (145 osob) a Gruzie (137 osob).

Policie také uvedla, že se neregulérním dokladem při nelegální migraci prokázalo na území České republiky celkem 65 osob. Nejčastěji se jednalo o občany Sýrie ( 19 osob), Moldavska ( 13 osob) a Gruzie s Íránem ( 5 osob).

Nejvíce se pak jednalo o padělky rumunských, slovenských a bulharských dokladů. (at)