Státní dluh ČR se přiblížil 3 bilionům. Zadlužení Česka se zvýšilo nejvíce ze všech států EU. (Ilustrační foto).

Státní dluh ČR se přiblížil 3 bilionům korun. Zadlužení Česka se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo nejvíce ze všech států EU. Státní dluh České republiky vzrostl nad 2,99 bilionu Kč. Informoval o tom Evropský statistický úřad (Eurostat).

V České republice se zadlužení zvýšilo nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

V předběžné zprávě to v pátek oznámil úřad Eurostat.

Státní dluh ČR vzrostl na rekordních více než 2,99 bilionu korun. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.

Deficit veřejných financí se v loňském roce v Česku snížil na 3,6 procenta z 5,1 procenta HDP v roce předchozím, uvedl Eurostat. V celé EU deficit klesl na 3,4 procenta z předloňských 4,8 procenta HDP.

V eurozóně se na konci roku 2022 zadlužení snížilo, a to o 3,9 bodu na 91,6 procenta HDP. Deficit veřejných financí se v zemích platících eurem snížil na 3,6 procenta HDP proti deficitu 5,3 procenta HDP na konci roku 2021.

Státní dluh za celou EU se ke konci loňského roku zvýšil nad 13,27 bilionu eur (více než 312 bilionů Kč), když ke konci loňského září mírně přesahoval 13,20 bilionu eur.

Nejhorší je Řecko

V EU je nejvíce zadluženo Řecko, kde poměr dluhu k HDP na konci loňského roku dosáhl 171,3 procenta. Druhá nejhorší je Itálie s podílem dluhu na HDP ve výši 144,4 procenta.

Třetí nejvíce zadluženou zemí EU bylo Portugalsko, kde tento poměr činil 113,9 procenta HDP.

Nejméně zadlužené je Estonsko, kde poměr dluhu k HDP dosáhl 18,4 procenta. Druhou nejméně zadluženou zemí unie bylo na konci loňského roku Bulharsko s hodnotou 22,9 procenta. Třetí nejlepší je Lucembursko s podílem dluhu na HDP 24,6 procenta.

Mírné snížení v ČR

Proti třetímu čtvrtletí se zadlužení České republiky mírně snížilo, když na konci loňského září činilo po revizi dat 45,1 procenta HDP.

V předběžné zprávě letos v lednu Eurostat uváděl, že zadlužení ke konci třetího čtvrtletí dosáhlo v Česku 45,2 procenta HDP.

V novodobé historii České republiky, tedy od roku 1993, bylo nejnižší zadlužení státu mezi lety 1996 až 1998, kdy činilo devět procent HDP. Předsedou vlády byl tehdy Václav Klaus.

Od roku 1999 až do roku 2013 se zadlužení státu soustavně zvyšovalo, když se z 10 procent dostalo až na 41 procent HDP.

V té době byli v čele vlád premiéři za ČSSD Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross a Jiří Paroubek, následně premiéři za ODS Mirek Topolánek a Petr Nečas,potažmo nestraníci Jan Fischer a Jiří Rusnok. (sfr)