Oceány jsou nejteplejší v historii. Průměrná povrchová teplota moří přesáhla 21 stupňů. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Oceány jsou nejteplejší v historii měření. Průměrná povrchová teplota moří přesáhla 21 stupňů. Průměrná povrchová teplota oceánů vystoupala na počátku dubna na nejvyšší úroveň v dějinách družicového měření. Od té doby mírně klesá, ale nadále zůstává nejvyšší ve srovnání s dřívějšími roky.

S využitím veřejně dostupných dat to na webu Infoviz uvedl Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Klimatologové očekávají, že v květnu či červnu by se mohl začít projevovat klimatický jev El Niño, což zapříčíní další vzestup teploty moří. Letošní průměrná globální teplota by tak mohla být nejvyšší v historii.

Už na konci března se teplota dostala nad 21 °C, k čemuž v historii měření nikdy dříve nedošlo.

Rostoucí teplota oceánů je podle vědců jedním z důkazů globálního oteplování a klimatické změny. V uplynulých dvou letech sice nebyla globální průměrná teplota vzduchu rekordní, ale i tak byly teploty velmi vysoké.

Jevy El Niño a La Niña jsou protichůdné klimatické jevy, které se střídají. V mezidobích přitom nemusí působit ani jeden z nich. Za normálních okolností vanou v Tichém oceánu pasáty západně podél rovníku a odnášejí teplou vodu z Jižní Ameriky směrem do Asie.

Tuto teplou vodu pak nahrazuje studená voda z větších hloubek. El Niño a La Niña tyto běžné podmínky narušují, což významně ovlivňuje počasí na celé Zemi.

Nejteplejší rok v konkrétní dekádě je téměř vždy rok s výrazným vlivem jevu El Niño, naopak nejchladnější rok bývá rok s významným projevem La Niña. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

KLIMATICKÉ NOVINY