Finsko uvedlo do plného provozu nový jaderný reaktor elektrárny Olkiluoto 3.

Finsko uvedlo do plného provozu nový jaderný reaktor elektrárny Olkiluoto 3, který tak zahájil pravidelnou výrobu elektřiny. Jedná se o největší jaderný reaktor v Evropě s instalovaným výkonem 1,6 gigawattu (GW). Tlakovodní reaktor typu EPR měl být dokončen již v roce 2009. Finsko zahájilo jeho výstavbu v roce 2005. 

Provozovatel reaktoru, firma Teollisuuden Voima (TVO), při zahájení plného provozu uvedla, že reaktor má zvýšit bezpečnost dodávek elektřiny v regionu po omezení dodávek plynu a elektřiny z Ruska. Reaktor Olkiluoto 3 má vyrábět elektřinu nejméně 60 let.

Nový finský jaderný reaktor byl spuštěn pouhý den poté, co Německo vypnulo poslední tři své zbývající jaderné reaktory. Výstavbu nových jaderných reaktorů přirpavují i Švédsko, Francie či Velká Británie, ale také Česko, které chystá tendr na dodávku nového reaktoru pro Elektrárnu Dukovany.

TVO vlastní finská energetická společnost Fortum a konsorcium energetických a průmyslových společností.

Reaktor Olkiluoto 3 by měl pokrýt zhruba 14 procent poptávky po elektřině ve Finsku, což sníží potřebu dovozu ze Švédska a Norska.

První testovací dodávky z reaktoru Olkiluoto 3 do finské národní sítě se uskutečnily loni v březnu. Vyskytla se však řada poruch a výpadků, které zpozdily uvedení do plného provozu o více než rok.

Jaderná elektrárna Olkiluoto je jednou ze dvou finských jaderných elektráren. Nachází se na ostrově Olkiluoto v Botnickém zálivu, asi 25 km severně od města Rauma. Elektrárna provozuje tři jaderné reaktory. (sfr)