Fialova vláda v nejbližších týdnech vyhlásí tendr na stavbu bloku v Dukovanech. (Ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany se po letech zbrzďování konečně dočká dostavby. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se v nejbližších týdnech chystá vyhlásit tendr na stavbu nového bloku. Podle dřívějších informací by měl nový jaderný blok stát zhruba šest 6 miliard eur (cca 162 miliard korun).

Fiala to uvedl v diskuzním pořadu ČT.

Smlouva s dodavatelem by měla být podle Fialy uzavřena v roce 2024, s vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029.

Premiér dále připomněl, že výběrové řízení na stavbu nového jaderného zdroje mělo být vyhlášeno už za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), která byla u moci mezi lety 2014 až 2017. Nepodařilo se to ani předchozímu kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Možnou stavbu brzdily především nejasnosti ve způsobu financování. To by měl nakonec zřejmě plně zajistit stát.

Podle dřívějších informací by měl nový jaderný blok stát zhruba šest 6 miliard eur (cca 162 miliard korun). Někteří experti však počítají, že konečná cena bude vyšší.

Bývalá opozice, tedy současná vláda, a senátoři dlouhodobě tlačili na vyřazení Ruska a Číny. Kritici se obávali údajných možných bezpečnostních rizik.

Loni v březnu pak Babišova vláda rozhodla, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

V dubnu pak kvůli vrbětické aféry, kdy podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští agenti, vyřadilo Česko také ruskou státní firmu Rosatom.

Poslanecká sněmovna také rozhodla, že pro výstavbu nového jaderného bloku v ČR bude možno využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Mezi tyto státy však Rusko ani Čína nepatří.

Jaderná elektrárna Dukovany, která je součástí skupiny ČEZ,  je první jadernou elektrárnou postavenou na českém území. V elektrárně jsou 4 výrobní bloky s tlakovodními rektory typu VVER 440. První reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985.

Od července 1987 jsou v provozu všechny čtyři výrobní bloky. V rámci zvyšování účinnosti a využití výkonových rezerv došlo ke zvýšení instalovaného výkonu z původních 4 x 440 MW na současných 4 x 510 MW.

„Staré“ Dukovany mají vyrábět elektřinu nejméně do roku 2037, s možností dalšího prodloužení provozu až do roku 2047.

Dukovanská elektrárna pokrývá přes 20 procent celkové spotřeby elektřiny v ČR.

Většinovým vlastníkem ČEZ je stát s podílem téměř 70 procent. (pel)