Ukrajinská uprchlická krize již stála Česko 33,5 miliardy. (Ilustrační foto)

Celkové výdaje na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního března činily 33,5 miliardy korun. Ze státního rozpočtu šlo 23,4 miliardy korun.

Uvedlo to ministerstvo financí. Zároveň poukázalo na to, že zhruba 100 tisíc ukrajinských uprchlíků začalo po příchodu do Česka pracovat, takže odvádějí peníze zpět do české ekonomiky.

Nejvíce výdajovou položkou jsou sociální dávky, na které bylo vydáno 11,1 miliardy korun. Další jsou výdaje na zdravotní péči byly 5,6 miliardy korun a  výdaje za ubytování 6,8 miliardy korun.

Ministerstvo již dříve upozornilo na to, že peníze za ubytování byly vyplacené českým občanům a firmám, kteří uprchlíkům ubytování nabídli.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu udělila Česká republika dočasnou ochranu pro 504 000 ukrajinských uprchlíků. Dle údajů ministerstva vnitra se již zhruba třetina uprchlíků vrátila zpět na Ukrajinu.

K začátku dubna jich v Česku pobývalo asi 325 000, z toho skoro 30 procent tvoří děti. Dvě třetiny dospělých jsou ženy a část pak senioři.

Česká republika v loňském roce získala grant 400 milionů eur (9,3 miliardy korun) od Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) na pomoc s integrací ukrajinských uprchlíků.

Dále přijalo úvěry od CEB a Evropské investiční banky za celkem 600 milionů eur (14 miliard korun) na spolufinancování humanitární pomoci a neočekávaných výdajů státu na základní životní potřeby uprchlíků.

Z fondů Evropské unie Česká republika v loňském květnu získala 27,4 milionu eur (638 milionů korun) na pomoc s uprchlíky. (at)