Český průmysl meziročně vzrostl o 2 procenta, stavební výroba klesla o víc než 4 procenta.

Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. Stavební výroba v Česku naopak v únoru klesla meziročně o 4,3 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,7 procenta.

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

K pozitivní bilanci v průmyslu nejvíc přispěla výroba automobilů, ta byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu. Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 0,4 procenta. Výroba aut meziročně vzrostla o 25,2 procenta. Automobilový průmysl si tak polepšil, a to i navzdory odstávkám  některých významných výrobců.

K růstu průmyslu přispěla i výroba strojů nebo elektrických zařízení, kde je velká část produkce vázaná na automobilovou výrobu.

Naopak další průmyslové obory zaznamenaly pokles.

„Výroba chemických látek a chemických přípravků, ostatních nekovových minerálních výrobků (především stavebních hmot a skla) a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství klesla v meziročním srovnání téměř o pětinu,“ komentovala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu v lednu meziročně klesl o jedno procento. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla téměř o 10,8 procenta.

K poklesu ve stavebnictví podle statistiků přispělo nepříznivé počasí a vysoká srovnávací základna. Počet bytů, které se začali stavět, poklesl meziročně o skoro pět procent. Naopak stoupl počet dokončených bytů, o více než 17 procent.

„Pokles produkce tlumilo pozemní stavitelství, které se meziročně snížilo o 1,5 procenta, zatímco inženýrské stavby klesly o 14,4 procenta,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Do segmentu pozemního stavitelství spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Produkce inženýrského stavebnictví zahrnuje například budování silnic a železnic.

Stavební úřady vydaly letos v únoru 6006 stavebních povolení, meziročně o 13 procent méně. V únoru začala výstavba 3511 bytů, což bylo meziročně o 4,9 procenta méně.

Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 17,2 procenta na 2678.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví meziročně poklesl o 1,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců ve stavebnictví vzrostla oproti loňskému únoru o více než 14 procent. (at)