Centropol nabízí plyn skoro o čtvrtinu levněji, než je vládní strop na energie. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Centropol nabídl plyn zákazníkům skoro o čtvrtinu levněji, než kolik činí vládní strop. Novým i stávajícím zákazníkům nabízí fixaci na rok a půl s průměrnou cenou 1910 Kč bez DPH za megawatthodinu (MWh) odebraného plynu. To je skoro o čtvrtinu nižší částka, než je vládou stanovený strop ve výši 2500 Kč bez DPH.

Nové ceny začnou platit 13. dubna letošního roku.

Nový plynový produkt FIXNĚ na 1,5 roku kopíruje svým názvem, a tedy i délkou fixace, dva týdny starou nabídku Centropolu na dodávku elektřiny, kterou dodavatel nabízí za cenu o 16 procent nižší, než je vládní strop.

U plynu nyní došlo ke snížení ceny ve srovnání s vládním stropem ještě výrazněji, a to skoro o čtvrtinu. Domácnost, jež plyn využívá nejen k vaření a ohřevu vody, ale i topení, zaplatí za jednu MWh 1906 Kč bez DPH (2306 Kč s DPH).

K částce je třeba přičíst ještě stálý měsíční plat (dle pásma spotřeby od 50 do 105 Kč bez DPH) a poplatky za distribuci.

„Plníme veřejný slib, že naše ceny pro koncové zákazníky budeme operativně snižovat v závislosti na vývoji velkoobchodních trhů. Naše produktové portfolio doplňujeme o nový produkt na dodávku plynu FIXNĚ na 1,5 roku, který aktuálně patří k nejlevnějším nově nabízeným produktům v České republice,“ uvedl člen představenstva a marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

Vedle plynu nabízí Centropol také nový tarif u elektřiny, který je vhodný zejména pro majitele chat a chalup. Jedná se o produkt s dvouletou fixací za cenu 4290 Kč/MWh silové elektřiny bez DPH a stálým měsíčním platem ve výši pouze 45 Kč bez DPH.

„Produkt MINI na dva roky je určen pro odběrná místa se spotřebou elektřiny do 1,2 MWh, tedy speciálně pro chaty, chalupy a další podobné objekty a je platný pro všechny distribuční sazby. Podmínkou pro sjednání produktu je zasílání ročního vyúčtování e-mailem a bezhotovostní vyplácení přeplatků,“ vysvětlil Matoušek.

Prozatím nejlevnější ceníky s jednoletou fixací zveřejnil minulý týden dodavatel E.ON.

Ten cenu elektřiny v základní distribuční sazbě D02d stanovil na 3725 Kč bez DPH za MWh, tedy o více než tisícovku níž než je vládní strop. Plyn dokonce domácnostem, které jím topí, nabízí za necelých 1300 Kč bez DPH za MWh, což je o 1200 Kč méně než strop.

Firma CENTROPOL ENERGY informovala, že dodává energie pro 290 tisíc odběrných míst z řad domácností, firem
i veřejných institucí. Mezi lednem 2022 a 2023 zákaznické portfolio společnosti meziročně vzrostlo o téměř 4,5 tisíce odběrných míst. (sfr)


Tisková zpráva firmy CENTROPOL – plné znění: 

Centropol nabízí plyn 24 procent pod stropem a nový produkt pro odběr elektřiny s nízkou spotřebou

  • FIXNĚ na 1,5 roku za 1 910 Kč bez DPH za MWh plynu a stálým měsíčním platem 50, 70
    a 105 Kč bez DPH
  • MINI na 2 roky se stálým měsíčním platem pouze 45 Kč bez DPH a cenou 4 290 Kč bez DPH
    za MWh silové elektřiny
  • Další snížení cen s účinností od 13.4.

Český dodavatel energií CENTROPOL ENERGY, a.s., vydává další ceníky ještě hlouběji pod cenovým stropem. Nabízí produkt MINI na 2 roky s cenou 4 290 Kč/MWh silové elektřiny bez DPH a stálým měsíčním platem pouze 45 Kč bez DPH, který pomůže snížit náklady na provoz chat a chalup. Představuje také nový produkt FIXNĚ na 1,5 roku na dodávku plynu
s průměrnou cenou za dodávku 1 910 Kč bez DPH/MWh a stálým měsíčním platem podle pásma spotřeby na úrovni 50, 70 a 105 Kč bez DPH. Ceny plynu se tak dostávají téměř o čtvrtinu pod vládní cenový strop, k částkám je třeba přičíst ještě poplatky za distribuci.

„Plníme veřejný slib, že naše ceny pro koncové zákazníky budeme operativně snižovat v závislosti na vývoj velkoobchodních trhů. Naše produktové portfolio doplňujeme o nový produkt na dodávku plynu FIXNĚ na 1,5 roku, který aktuálně patří k nejlevnějším nově nabízeným produktům v České republice. Produkt MINI na 2 roky je určen pro odběrná místa se spotřebou elektřiny do 1,2 MWh, tedy speciálně pro chaty, chalupy a další podobné objekty a je platný pro všechny distribuční sazby. Podmínkou pro sjednání produktu MINI na 2 roky je zasílání ročního vyúčtování e-mailem a bezhotovostní vyplácení přeplatků,“ vysvětluje člen představenstva a marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek

Zájem zákazníků o přechod k Centropolu v prvním kvartále roku 2023 překonal očekávání. Sjednávají
i produkty na dobu neurčitou Bez závazku, jejichž ceny jsou nižší než vládou stanovený cenový strop. U zemního plynu jde o poměrně častou volbu, protože s fixací ceny chtějí počkat až po skončení stávající topné sezóny. Jiří Matoušek k tomu dodává: „S takovými zákazníky uzavřeme smlouvu na dobu neurčitou, která jim následně umožňuje rychlou změnu na produkt s fixovanou cenou.“

Garantovat, že ceny budou ještě nižší, samozřejmě nelze, ale u zemního plynu by k lehké korekci směrem dolů ještě mělo dojít. Zákazníci s nízkou spotřebou plynu přitom neudělají chybu, když si zafixují cenu již nyní, protože případný pokles cen pravděpodobně nebude zásadní.

„Spotřebitelé se za poslední rok hodně naučili. Sledují ceny na burze a chtěli by je co nejdříve vidět ve svých cenících. Princip zodpovědného nákupu energií se ale mimo jiné projevuje určitým zpožděním
v provázanosti velkoobchodních a maloobchodních cen. A to jak směrem vzhůru, z čehož zákazníci stabilních dodavatelů v uplynulém období profitovali, tak směrem dolů,“
doplňuje Jiří Matoušek.

Centropol snížil ceny za dodávku elektřiny a plynu již na začátku února a potom znovu na začátku, resp. v polovině března. Další pokles cen energií nelze vyloučit, nicméně už teď zákazníci s novými produkty Centropolu získají kromě jistoty dodávky obou komodit i zajímavou úsporu oproti cenovému stropu.