NATO posílilo proti Rusku: Finsko se oficiálně stalo členem Severoatlantické aliance. (Ilustrační foto: redakční koláž).

NATO posílilo proti Rusku: Finsko se stalo členem Severoatlantické aliance. Finsko oficiálně vstoupilo do NATO a to necelý rok po podání přihlášky, k němuž se spolu se Švédskem rozhodlo kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Finsko se tak stalo 31. členskou zemí NATO.

Ministr zahraničí Finska Pekka Haavisto dokončil přijímací proces předáním oficiálních dokumentů svému americkému protějšku Antony Blinkenovi v centrále NATO v Bruselu.

„Po obdržení tohoto dokumentu o přistoupení můžeme nyní prohlásit, že Finsko je 31. členem Severoatlantické smlouvy,“ prohlásil Blinken.

Finsko se tak stává členem NATO s nejdelší hranicí s Ruskem, která činí plných 1 340 kilometrů. Hranice Severoatlantické aliance s Ruskem se díky tomu zdvojnásobí.

„Éra vojenské neangažovanosti v naší historii skončila. Nová éra začíná,“ konstatoval v oficiálním prohlášení finský prezident Sauli Niinistö.

Deklaroval, že finské členství není namířeno proti nikomu a země vždy hledá v prvé řadě mírová řešení. Finsko vyzdvihl jako „důvěryhodného partnera, který posiluje regionální stabilitu“.

O vstup do NATO v současnosti usiluje také Švédsko, jehož žádost ratifikovalo 28 členských států. Se svým souhlasem váhají Turecko a Maďarsko.

Formální dokončení finského přijetí v úterý zajistilo předání ratifikačních listin Tureckem v bruselské centrále NATO. Poté podepsal a odevzdal svůj souhlas se vstupem finský zástupce, načež se Finsko stalo plnoprávným členem Aliance.

Stát aspirující na členství by měl splňovat požadavky,jako je funkční demokratický politický systém založený na tržní ekonomice, férové jednání s menšinami, závazek k mírovému řešení konfliktů, schopnost a ochotu vojensky přispět k operacím NATO a závazek, že vojenské struktury jsou pod dohledem těch civilních.

Finská armáda je početná a je moderně vybavená. Plánuje navíc další nákupy vyspělé techniky včetně amerických bojových letounů F-35.

Země už dnes splňuje požadavek NATO vydávat dvě procenta HDP na obranu. V roce 2023 by Finsko chtělo procentuální podíl zvýšit na 2,25 procenta.

Finská armáda má už zkušenosti z těsné spolupráce se silami NATO díky programu společných vojenských cvičení, konzultací a spolupráce s nečleny Aliance, který nese název NATO Enhanced Opportunity Partners. Už se zapojila do několika misí NATO na Balkáně, v Afghánistánu či Iráku. (sfr)