rohlík

Rohlík zastropoval ceny základních potravin jako jediný prodejce v Česku. (Ilustrační foto)

Rohlik.cz už v září 2022 zareagoval na dramatické zdražování potravin okamžitým zastropováním cen u základních potravin. Minimálně do letošních Velikonoc garantuje výhodnou cenu u másla, oleje, mouky, pečiva, mléčných výrobků, vajec, šunky nebo toaletního papíru. Přesně tímto způsobem už Rohlík svým zákazníkům ušetřil 8 milionů korun. Je dosud jediným prodejcem v Česku, který k obdobnému kroku přistoupil.

Ceny potravin strmě rostly a v kombinaci s drahými energiemi může mít tento trend negativní dopad na mnoho domácností v Česku. Rohlík se proto rozhodl reagovat a zastropovat ceny u základních potravin nákupního koše na úkor své marže.

Martin Beháň, generální ředitel Rohlik.cz, k tomuto kroku říká: „Jsme zodpovědná firma a v dnešní složité době chceme našim zákazníkům ulehčit. Víme totiž, že se lidé obávají vysokých životních nákladů. Vymýšlíme proto různé způsoby, jak zdražování zkrotit a pomoci, aby byl nákup udržitelný pro peněženku.“

„Jedním z nich je garance cen vybraných základních potravin. Slíbili jsme, že ceny vybraných základních potravin nezdražíme, a to minimálně do Velikonoc. Navíc každý den kontrolujeme stovky potravin, aby byla naše nabídka srovnatelná s konkurencí.“


Potraviny s garancí zastropovaných cen na Rohlik.cz

Zemědělec Lukáš Rázl z farmy Naše rajče, která je největším pěstitelem rajčat pro český trh, a jejíž produkty nabízí i Rohlik.cz, k tomu přidává i pohled ze strany pěstitele.

„Při úvahách o cenách potravin si musíme uvědomit, že zemědělci jsou současnou situací zatížení úplně jinak než běžný člověk. V loňském roce byla inflace v Česku na 17 %, v nákladovém koši zemědělce to ale bylo mnohonásobně více.“

„Právě u nákladů a inflace hledejme důvod vyšších cen potravin,“ uvedl Rázl s tím, že podobně jako energie rostly i ceny tak klíčových položek, jako jsou obaly či hnojiva.

„Musíme si zkrátka přiznat, že nás doběhla inflace, a já doufám, že se jí brzy povede dostat pod kontrolu. I tak ale tu s námi důsledky inflace ještě zůstanou v podobě tlaku na ceny produktů,“ zdůraznil severočeský farmář.

Zároveň však Rázl upozorňuje, že se vlivem počínajících sklizní u cen zeleniny můžeme těšit na brzký pokles cen. Jde však o cyklický pohyb, ceny by nejspíše při současné inflaci na podzim opět vyletěly.

Vedle zastropování cen Rohlík podniká také další kroky, jak udělat pro zákazníka nákup výhodný, do sortimentu například zařazuje cenové trháky a víkendové pecky. E-shop s potravinami také pravidelně monitoruje ceny potravin, které srovnává s konkurencí. (sfr)