Spotřeba tepla v Česku byla v roce 2022 nejnižší za šest let. Klesla meziročně o 12 %. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Spotřeba tepla v Česku byla v roce 2022 nejnižší za šest let. Spotřeba tepla z centrálních tepláren loni klesla meziročně o 12 procent. Celkem se spotřebovalo 74 petajoulů (PJ) tepla, což je nejméně za posledních šest let. Největší podíl na úsporách měli průmysl a také domácnosti.

Spotřeba klesala napříč všemi sektory a takřka po celý rok.

Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ).

„Znatelně šetřily obě nejnáročnější kategorie, které spotřebují 71 procent veškerého tepla. V průmyslu se spotřeba oproti roku 2021 snížila o 7,7 procenta, u domácností dokonce o 12,9 procenta. Vypíchl bych ještě sektor obchodu, služeb, školství a zdravotnictví, kde došlo k meziročnímu poklesu o 15,7 procenta,“ konstatoval předseda ERÚ Stanislav Trávníček.

Obecně se na poklesu spotřeby vedle úsporných opatření projevilo i počasí, které bylo loni v průměru 0,9 stupně nad dlouhodobým teplotním normálem.

Meziročně se podle ERÚ pokles projevil ve všech měsících s výjimkou července a září. Největší úspory úřad zaznamenal v květnu, kdy spotřeba meziročně klesla o více než 34 procent.

Druhý nejúspornější měsíc byl říjen s poklesem 22,5 procenta.

Vedle spotřeby loni klesly i dodávky, meziročně o 11,5 procenta na 81,8 PJ. Hrubá výroba se pak snížila o 7,2 procenta na 150,1 PJ.

„V případě paliv na výrobu tepla můžeme vypozorovat několik trendů. Znatelný je pokračující odklon od uhlí.“

„Přestože byl podíl hnědého uhlí na celkové výrobě stále významný, přes 39 procent, meziročně jsme zaznamenali pokles výroby z hnědého uhlí o 2,5 procenta, u černého uhlí dokonce o 14 procent. U zemního plynu, loni velmi drahého, došlo k meziročnímu snížení o 15,7 procenta,“ upřesnil Trávníček.

Vedle tepla loni klesla i spotřeba elektřiny. Ta se v roce 2022 v ČR snížila meziročně téměř o čtyři procenta na 73,66 terawatthodiny (TWh). Loňská spotřeba plynu pak byla nejnižší za posledních osm let. Celkově bylo v ČR spotřebováno  7,544 miliardy metrů krychlových. (sfr)


Plný text zprávy ERÚ:

SPOTŘEBA TEPLA ZE SOUSTAV ZÁSOBOVÁNÍ LONI KLESLA O 12 % (24. 3. 2023)

Stejně jako plynem a elektřinou, i teplem se loni výrazně šetřilo. Spotřeba tepla ze soustav zásobování teplem meziročně klesla o 12 % a byla nejnižší za šest let, kdy Energetický regulační úřad (ERÚ) data eviduje. Celkem se v Česku v loňském roce spotřebovalo 74 PJ tepla, nejvíc tradičně v průmyslu a v domácnostech. Čtvrtletní zpráva o provozu teplárenských soustav České republiky za poslední kvartál 2022 uvádí, že spotřeba tepla ze soustav zásobování se snižovala napříč sektory a takřka po celý rok. Meziročně se pokles projevil ve všech měsících s výjimkou července a září, k největším úsporám došlo v květnu (-34,3 %) a v říjnu (-22,5 %). Celkově se za rok spotřebovalo 74 PJ tepla, což je nejnižší hodnota za posledních šest let sledovaných ERÚ.

„Znatelně šetřily obě ´nejnáročnější´ kategorie, které spotřebují 71 % veškerého tepla. V průmyslu se spotřeba oproti roku 2021 snížila o 7,7 %, u domácností dokonce o 12,9 %. Vypíchl bych ještě sektor obchodu, služeb, školství a zdravotnictví, kde došlo k meziročnímu poklesu o 15,7 %, říká předseda ERÚ Stanislav Trávníček„Obecně se na poklesu spotřeby kromě úsporných opatření projevilo i počasí, které bylo loni v průměru 0,9 °C nad dlouhodobým teplotním normálem,“ dodává Stanislav Trávníček. Kromě samotné spotřeby byly v loňském roce nižší dodávky (81,8 PJ, meziroční pokles o 11,5 %) i samotná brutto (hrubá) výroba tepla (150,1 PJ, meziroční pokles o 7,2 %).

„V případě paliv na výrobu tepla můžeme vypozorovat několik trendů. Znatelný je pokračující odklon od uhlí. Přestože byl podíl hnědého uhlí na celkové výrobě stále významný, přes 39 %, meziročně jsme zaznamenali pokles výroby z hnědého uhlí o 2,5 %, u černého uhlí dokonce o 14 %. U zemního plynu, loni velmi drahého, došlo k meziročnímu snížení o 15,7 %,“ zdůrazňuje Stanislav Trávníček.

Údaje o loňské spotřebě tepla dokreslují celkový obraz šetření energiemi. Jak vyplývá ze čtvrtletních zpráv ERÚ o provozu plynárenské a elektrizační soustavy, spotřeba rekordně klesala i u těchto komodit. U plynu došlo k meziročnímu poklesu o 20 % a celková hodnota 7 544 mil. m3 byla nejnižší za posledních 8 let. Spotřeba elektřiny pak klesla celkově o 3,9 %, u domácností dokonce o rekordních 9 %.