důchodci důchod

V připravované reformě pozdější odchod do důchodu v 68 letech nebude.

Připravovaná důchodová reforma nebude operovat se zvýšením hranice věku odchodu do penze v 68 letech. Po jednání se zástupci SPD to ve uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle ministra bude věk odchodu do důchodu záviset na kombinaci více faktorů.

„Nepočítám s tím, že bych propisoval takovouto věkovou hranici do důchodové reformy,“ pro server novinky to uvedl ministr ke spekulacím o zvyšování věku odchodu do důchodu na 68 let. Bude vycházet ze stávající hranice 65 let.

Nárok na penzi se bude odvíjet nejen od věku, ale od více faktorů jako od počtu odpracovaných let, profese i vývoje věku dožití.

Místopředseda SPD Radim Fiala po jednání řekl, že snížení reálných důchodů je pro SPD nepřijatelné. Součástí důchodové reformy musí být podle něj i pro rodinná politika. SPD také razantně odmítá zvyšování věku odchodu do důchodu.

Další schůzka by se měla konat během dvou týdnů, v rámci nichž se SPD seznámí s návrhy předloženými ministrem. Členkou důchodové komise se za SPD stane místopředsedkyně sociálního výboru Lucie Šafránková.

Podle informací České televize, počítá návrh ministerstva ohledně valorizací s růstem důchodů o třetinu růstu reálných mezd namísto o polovinu a také dle růstu životních nákladů důchodců.

Zákon by také stanovil jeden mimořádný termín pro valorizaci v průběhu kalendářního roku místo nynějšího opakovaného zvyšování následkem vývoje inflace během roku.

Vládní koalice prosadila  návrh na jednorázovou změnu valorizace a ten vstoupil v platnost, opoziční strany nicméně připravují podání k Ústavnímu soudu. Průměrný důchod od června nevzroste o 1770, ale pouze o 760 korun.

Připravovanou novelu byl měla vláda projednávat během několika týdnů. Ta by měla zpomalit růst penzí, protože jejich další výrazný nárůst by znamenal mnohamiliardové dopady na výdaje státního rozpočtu.

Koalice připravuje i celkovou důchodovou reformu, o níž se mluví již několik desetiletí, ale nikdy k její realizaci nedošlo. (at)