Čína letos plánuje modernizaci armády, vynaloží na to 209 miliard dolarů.

Čínský prezident Si Ťin-pching plánuje z čínské armády vybudovat „velkou ocelovou zeď“. Výdaje na armádu v Číně letos stoupnou o 7,2 procenta. Peking počítá s tím, že letos na ozbrojené síly vynaloží zhruba 1,35 bilionu jüanů, což je ekvivalent 209 miliard dolarů (asi 4,6 bilionu Kč).

To je pořád asi třikrát méně než na obranu dávají Spojené státy. Modernizace armády je podle Sia nezbytná pro účinnou ochranu národní suverenity, bezpečnosti a rozvojových zájmů.

Si své plány zveřejnil na letošním zasedání čínského parlamentu v Pekingu, na němž byl už jednomyslně zvolen hlavu státu, a to na již třetí pětileté funkční období.

Si před 3000 delegáty také vyzval ke znovusjednocení s Tchaj-wanem. Vztahy by se podle něj měly rozvíjet mírovou cestou. Zároveň považuje za nutné odmítnout vnější vměšování usilující o nezávislost.

Komunistická Čína ostrov s demokratickou vládou považuje za svoji provincii a usiluje o sjednocení s ním. Varuje také před tím, že pokud Tchaj-wan vyhlásí nezávislost, zasáhne vojensky.

Tchajwanská vláda v březnu Pekingu vzkázala, že by měl respektovat odhodlání tchajwanského lidu týkající se jeho suverenity, demokracie a svobody. Ministr obrany země Čchiou Kchuo-čcheng uvedl, že v případě nutnosti je i tchajwanská armáda připravena bojovat.

Server CNBC.com upozornil na prosincové oznámení Spojených států, které přistoupily k navýšení svého obranného rozpočtu v aktuálním fiskálním roce o 800 miliard dolarů. Toto navýšení souvisí nejen s přetrvávající relativně vysokou inflací, ale také „potřebou reagovat na čínské a ruské vojenské schopnosti“.

Ve fiskálním roce 2022 Spojené státy vydaly na svůj obranný rozpočet kolem 767 miliard dolarů, asi 12 procent celkového vládního rozpočtu. To bylo dle dat tamního ministerstva financí asi o dvě procenta více, než 755 miliard dolarů v roce 2021. (at)