Ekonomika Evropské unie ve 4. čtvrtletí loňského roku klesla o 0,1 procenta. (Ilustrační foto).

Ekonomika Evropské unie ve 4. čtvrtletí loňského roku klesla o 0,1 procenta. Vyplynulo to ze sezonně přepočtených údajů Eurostatu. Ve třetím čtvrtletí loňského roku ekonomika EU o 0,4 procenta vzrostla. Eurostat dosud uváděl, že hrubý domácí produkt Unie stagnoval.

Česko je spolu s dalšími třemi členskými státy v recesi. V Maďarsku se míra inflace v únoru po více než roce snížila, z hodnoty 25,7 procenta klesla na 25,4 procenta.

V eurozóně ekonomika v závěru roku 2022 stagnovala. I to je zhoršení proti předchozí zprávě, která uváděla růst o 0,1 procenta.

Vzestup hrubého domácího produktu (HDP) za třetí čtvrtletí Eurostat zpřesnil na 0,4 procenta, v předběžné zprávě pro oba bloky uváděl růst o 0,3 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,7 procenta. Růst v eurozóně činil 1,8 procenta.

Ve třetím čtvrtletí růst HDP v eurozóně dosáhl meziročně 2,4 procenta, v celé Unii pak 2,6 procenta.

Za celý rok 2022 ekonomika eurozóny i celé Unie vzrostla o 3,5 procenta. V roce 2021 eurozóna vykázala růst o 5,3 procenta, zatímco ekonomika celé EU vzrostla o 5,4 procenta.

V České republice v lednu podle Eurostatu vzrostla cena zemního plynu meziročně o 87 procent, elektřina byla dražší o více než 36 procent. Potraviny a nealkoholické nápoje zde proti loňskému lednu zdražily téměř o čtvrtinu.

V posledním čtvrtletí loňského roku klesl podle Eurostatu v Česku hrubý domácí produkt o 0,4 procenta po poklesu o 0,3 procenta ve třetím čtvrtletí. ČR se tak ocitla v technické recesi, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

V recesi se v závěru roku nacházely ještě další tři státy, a to Maďarsko, Estonsko a Finsko.

Meziročně ekonomika České republiky zpomalila růst na 0,2 procenta z tempa 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí.

Pro srovnání, ekonomika v USA vykázala v loňském čtvrtém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům růst o 0,7 procenta po růstu o 0,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Meziročně tamní ekonomika vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí o 0,9 procenta po růstu o 1,9 procenta o čtvrtletí dříve. Američtí statistici používají odlišnou metodiku výpočtu než ti unijní. (sfr)