Česká republika má zájem koupit ze Švýcarska tanky Leopard 2. (Ilustrační foto).

Česká republika má údajně zájem odkoupit ze Švýcarska tanky Leopard 2. Jedná se o blíže neupřesněný počet starších tanků Leopard 2, které jsou v současné době uskladněny v alpské zemi. Informovala o tom švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová.

O odkup zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let minulý týden požádalo i Německo.

„Měli jsme žádost z Německa a od té doby jsme obdrželi také žádost z České republiky,“ podotkla ministryně Amherdová.

Jakmile budou obranné potřeby Švýcarska uspokojeny, „zůstane řada tanků, které nebudeme potřebovat a které můžeme dát k dispozici, pokud je parlament prohlásí za vyřazené z provozu,“ doplnila švýcarská ministryně.

Český premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že informaci nebude komentovat.

Ministerstvo obrany uvedlo, že o odprodeji tanků nejednalo, švýcarskou nabídku by ale přijalo jako ocenění pomoci Ukrajině.

„O odprodeji tanků jsme se švýcarskou stranou nejednali. Pokud by nám však Švýcarsko chtělo nabídnout své tanky Leopard 2 jako ocenění naší pomoci Ukrajině, rozhodně nebudeme proti,“ oznámil ředitel odboru komunikace ministerstva obrany David Jareš.

Švýcarsko má 230 tanků Leopard 2, z nichž 134 je ve službě a 96 je vyřazených. Neznamená to však, že jsou mimo službu. Podle švýcarských zákonů lze prodat pouze takové vojenské vybavení, které je mimo službu. O tom, zda tanky tento status získají, rozhoduje parlament.

Česko se významně podílí na dodávkách zbraní Ukrajině a to včetně tanků sovětské výroby stejného typu, jaký používá ukrajinská armáda. Německo má Česku dodat celkem čtrnáct tanků Leopard 2A4. (sfr)