Jednorázové dávky na dítě 5000 korun přišly stát na téměř 7 miliard.

Stát vyplatil na jednorázových příspěvcích 5000 korun na dítě do konce ledna přes 6,87 miliardy korun. Dávky získaly rodiny s předloňským příjmem do milionu korun hrubého, na víc než 1,37 milionu dětí. 

Vyplývá to z měsíčních zpráv ministerstva práce o vyplacených dávkách. Někteří experti na sociální problematiku již dříve nastavení dávky kritizovali jako příliš plošné. Odbory upozorňovaly na možné zneužívaní peněz od státu a chybějící kontrolu.

Pětitisícová dávka se poskytovala na děti, kterým ještě nebylo loni 1. srpna 18 let, a také dětem, které se narodily loni od začátku srpna do konce roku. Příspěvěk měl sloužit k zmírnění dopadů inflace na rodiny.

Podle podkladů k zákonu by podporu mělo získat celkem 1,6 milionu dětí. Výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun.

Dle údajů ministerstva rodiny od loňského července, kdy začal zákon o jednorázovém příspěvku platit, získaly 6,87 miliardy korun na 1,37 milionu děti.

V loňském červenci úřady práce vyplatily první čtyři stovky příspěvků za 2,1 milionu korun. V srpnu uhradily 451.100 dávek za téměř 2,3 miliardy korun. Nejvíce jednorázových podpor poskytly v září, a to 680.000 za 3,4 miliardy korun.

V říjnu obdrželo 5000 korun od státu 119.300 dětí. Výdaje činily 596,5 milionů korun. V listopadu bylo příspěvků 68.400 za 342 milionů korun, v prosinci 30.500 za 152,7 milionu korun a v lednu 24.300 za 121,6 milionu korun.

Automaticky peníze získali příjemci dětských přídavků. Ostatní o dávku mohli žádat od poloviny loňského srpna on-line přes portál Jenda či osobně v Czech Pointech na radnicích a krajských úřadech. Žádosti je možné podávat ještě do konce letošního prvního pololetí.

Odbory úřadu práce poukazovaly na nedostatečnou kontrolu digitálních žádostí a výše příjmů. Příjem do milionu korun se potvrzoval jen čestným prohlášením.

Podle expertů na sociální problematiku byl příspěvek příliš plošný a jednorázová podpora rodinám v potížích příliš nepomohla. Další kritici mluvili o uplácení voličů před loňskými komunálními volbami.

Vláda do programového prohlášení doplnila, že stát bude klást větší důraz na cílení podpor. Ekonomové varují před růstem státních výdajů a přilévání peněz do ekonomiky vedoucí k inflaci. (at)