Ministerstvo průmyslu jedná o větších dotacích z EU na fotovoltaické elektrárny v Česku. (Ilustrační foto).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR usiluje o získání více peněz z EU na fotovoltaické elektrárny v Česku. Síkelův úřad  jedná s Evropskou komisí o navýšení prostředků z Národního plánu obnovy na financování fotovoltaických elektráren a dalších obnovitelných zdrojů.

Na mezinárodní ekonomické konferenci odborů v Praze o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Jeho resort v roce 2022 na související projekty vyčlenil celkem 5 miliard korun. Sešly se však žádosti celkem na 10 miliard Kč.

Síkela upřesnil, že do loňského listopadu přišlo přes 6 tisíc žádostí.

Došlo tak přečerpání alokace. Proto jeho úřad nyní diskutuje se zástupci Evropské komise o navýšení prostředků, aby mohlo být financováno maximum projektů, které povedou ke snížení závislosti na dodávkách ze sítě.

Národní plán obnovy je podle Síkely potřeba změnit, protože byl vypracován jako nástroj obnovy po covidu. Nyní se však rozšiřuje o pomoc při odklonu energetik jednotlivých zemí od ruských zdrojů.

Změny by měly Česku umožnit čerpat dalších 14 miliard korun ve formě grantů.

Podle Solární asociace bylo v ČR v roce 2022 zprovozněno celkem 33760 fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem 288,8 megawatt. To představovalo nárůst o 366 procent proti předchozímu roku.

Zvyšující se počet fotovoltaických elektráren však naráží na problém v podobě nedostatečných kapacit instalačních firem, chybějících komponentů nebo na kvalitu instalačních prací.

V loňském roce se čekací doba na instalaci FVE mnohdy prodloužila až na dvojnásobek. Problémy se objevují také při připojování nových fotovoltaických elektráren do distribučních sítí a to především na jižní Moravě. (sfr)