Expozice CSG na jubilejním 30. ročníku veletrhu IDEX byla v obležení zákazníků.

Ve dnech 20. až 24. února ve Spojených arabských emirátech proběhl veletrh IDEX 2023, jedna z nejprestižnějších výstav obranných technologií a techniky na světě. Své výrobky a služby přijely za holding Czechoslovak Group (CSG) do Abú Dhabí nabídnout potenciálním zákazníkům firmy Excalibur International, Excalibur Army, Eldis, Retia a MSM Group a Tatra Export zastupující kopřivnickou automobilku Tatra Trucks.

Vůbec poprvé byla expozice CSG podpořena i prezentací ve virtuální realitě. Excalibur Army na veletrhu také oznámila uzavření velmi významného kontraktu s místním partnerem dosahující hodnoty až 77 milionů eur.

Veletrh IDEX se koná každé dva roky v Abú Dhabí a letos oslavil 30 let své existence. Postupem času se stal globálně jednou z nejvýznamnějších událostí obranného a bezpečnostního průmyslu.

„Blízký a Střední východ jsou velmi silné a pro nás tedy zajímavé trhy, na kterých se české firmy tradičně prosazovaly.“

Proto se společnosti CSG veletrhu IDEX už po několik ročníků pravidelně zúčastňují, je to totiž ideální místo pro setkávání se stávajícími partnery i pro hledání nových zákazníků,“ řekl ředitel korporátních vztahů, komunikace a marketingu Radim Ochvat s tím, že firmy holdingu CSG i Tatra Trucks již v této oblasti kontrakty v minulosti získaly.

„Vůbec poprvé se letos naše společnosti prezentovaly nejen v reálné expozici přímo na výstavišti, ale také ve virtuální realitě, ve které byl vytvořen interaktivní 3D model našeho stánku,“ dodal Radim Ochvat.

Společný stánek CSG a Tatra Trucks byl svou rozlohou největší z českých vystavovatelů a jedním z největších mezi evropskými společnostmi. Velmi zajímavé novinky na něm, zatím v podobě modelů a audiovizuálních prezentací, odhalila společnost Excalibur International (EI).

„Prvním z nich byl systém protivzdušné obrany středního dosahu, jehož jednotlivé prvky jsou instalovány na podvozcích Tatra. Druhou novinkou byl přehledový radiolokátor dlouhého dosahu určený pro použití v systémech protivzdušné obrany, který vzniká ve spolupráci EI a dalších firem z divize CSG Aerospace. Oba projekty mají konkrétního zákazníka, jímž je indonéská armáda,“ vysvětlil tiskový mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Stejně tak prostřednictvím modelů, prezentací a softwarové rozšířené reality prezentovala své produkty společnost Excalibur Army (EA). Jednalo se o obrněná vozidla, jako je typ Patriot II, který byl na stánku vystaven i v reálném provedení, dělostřelecké a raketové systémy DANA M2, Dita a Morana nebo RM-70 Vampire či ženijní vozidla Treva-30 a AM-70EX. EA na veletrhu především však oznámila uzavření velmi významného kontraktu.

„EA se společností Resource Industry ze Spojených arabských emirátů podepsala smlouvu ve výši až 77 milionů eur na výrobu a dodávky vozidel na podvozcích Tatra. Kontrakt umožní Resource Industries vyrobit a dodat na jejím domácím trhu ve Spojených arabských emirátech na dvě stě vozidel s podvozky Tatra pro vojenské i civilní účely. V rámci kontraktu EA dodá i vyprošťovací a odsunová vozidla Treva 30,“ informoval Andrej Čírtek.

Kontrakt navazuje na předchozí zakázku na pancéřovaná vozidla Patriot II, které EA vyrobila rovněž pro Resource Industry. Majitel holdingu Czechoslovak Group Michal Strnad se zástupci této firmy z Abú Dhabí navíc podepsal přímo na veletrhu memorandum o porozumění, které se stane základem pro další úzkou spolupráci.

Expozici českých vystavovatelů a stánek firem CSG a Tatra Trucks si prohlédl i předseda vlády Petr Fiala, který veletrh IDEX 2023 osobně navštívil.

Při té příležitosti řekl: „Zájem Spojených arabských emirátů o spolupráci, včetně spolupráce v obranném průmyslu je velký. Máme zde otevřené dveře, tak je na nás, abychom toho všichni společně využili.“

Tatra Export přiblížila návštěvníkům a potenciálním zákazníkům výrobní řady automobilky Tatra Trucks určené pro vojenské účely, které slouží v řadě ozbrojených sil po celém světě, včetně Blízkého a Středního východu. Ti se s vlastnostmi a výkony vozidel modelových řad Tatra Force, Tatra Tactic i Tatra Phoenix seznámili prostřednictvím virtuální reality.

Jako jednu z možností použití podvozku Tatra demonstroval na společném stánku CSG právě již zmíněný obrněný automobil Patriot II. Adam Dorazil manažer obranných projektů ze společnosti Tatra Export připomněl, že značka Tatra je v oblasti Blízkého východu dobře známá: „V minulosti jsme dodali více než tisíc vozů Tatra právě do Spojených arabských emirátů, spolupracujeme také se Saúdskou Arábii, kde se tatrovky dokonce vyrábějí. Tatry se v tomto regionu osvědčily, a to i díky podvozku s centrální nosnou rourou, jehož koncepce letos slaví sto let. Máme tedy novým zákazníkům v tomto regionu co nabídnout.“

Pardubická společnost Eldis na modelu letiště prezentovala celou svou řadu aktivních radarů. Tyto radary dohromady tvoří sestavu s označením RPL-2000, která je navržena tak, aby poskytovala kompletní řešení v oblasti řízení letového provozu. Radarová sada RPL-2000 se skládá z primárního přehledového radaru RL-2000, monopulzního sekundárního přehledového radaru MSSR-1 a přesného přibližovacího radaru PAR-E. Sestavu radarů v expozici na veletrhu IDEX doplňoval softwarový systém pro řízení letového provozu ERDIS.



Dalším vystavovatelem v expozici CSG byla pardubická Retia.

„Na veletrhu IDEX jsme letos představili antidronový systém ReCas, který je určen pro civilní i vojenské aplikace a může proti dronům působit jak pomocí rušících soft kill prostředků, tak i prostřednictvím hard kill nástrojů schopných jejich likvidace.“

„Do tohoto systému jsme zakomponovali náš 3D radar ReGuard, který má schopnost lokalizovat a sledovat nejen vzdušné cíle s malou odraznou plochou, ale také pozemní cíle,“ vysvětlil Jiří Novák, ředitel obchodní divize VBS společnosti Retia.

Firma se navíc pochlubila také speciálním radarovým zařízením ReTwis 5, které je schopno detekovat živé objekty a osoby za nekovovými překážkami. S ním prorazila na několika významných trzích, jako například v USA.

Společnost MSM Group zastřešující několik výrobců ukázala celou škálu moderní středorážové a velkorážové munice. „Do Abú Dhabí jsme přivezli reprezentativní průřez našeho portfolia velkorážové munice a munice pro minomety. Jsme dodavatelé pro řadu zákazníků v rámci zemí NATO a jako významný producent kvalitní munice jsme se chtěli představit i IDEXu, což je brána na blízkovýchodní trh,“ řekl Pavel Čahoj, viceprezident MSM Group.

Návštěvníci stánku si mohli prohlédnout řadu minometných granátů ráží 60 mm, 81 mm, 98 mm a 120 mm, včetně lehkého minometu Atmos, a dále raketovou munici 122 mm a cvičnou dělostřeleckou munici 155 mm, to vše z produkce VOP Nováky. Španělský výrobce Fábrica de Municiones de Granada předvedl dělostřeleckou munici ráže 105 mm a tankovou munici ráží 120 mm i 105 mm nebo pyrotechnické náplně.



Firma ZVS rovněž spadající do MSM Group pak představila tankovou munici ráže 125 mm, dělostřeleckou munici ráže 155 mm, munici pro lehké kanony ráže 30 mm a komponenty pro střelivo jako jsou zapalovače, iniciační jednotky atd.

I letošní jubilejní ročník veletrhu IDEX dokázal, že jde o výjimečnou událost ve svém oboru, o čemž svědčí počty vystavovatelů a návštěvníků – v roce 2019 mělo na veletrhu své expozice na 1300 vystavovatelů, o dva roky později se počet vystavovatelů přehoupl přes číslovku 1300, přičemž počet návštěvníků veletrhu přesáhl číslo 130 tisíc. Letos to bylo přes 1350 vystavovatelů z 65 zemí. (sfr)