Babiš chce zorganizovat stávku důchodců, pokud koalice prosadí nižší růst penzí. (Ilustrační foto).

Andrej Babiš oznámil ve Sněmovně, že zorganizuje demonstraci důchodců, pokud koalice prosadí nižší růst penzí. Vyzval zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby zákon o nižším růstu penzí nepodepsal, když ho koalice prosadí. 

Pavel oznámil, že se až den po inauguraci vyjádří k tomu, jak bude postupovat, pokud dostane zákonu o růstu penzí k podpisu.

Babiš apeloval i na premiéra Petra Fialu, aby vláda návrh sama stáhla a valorizaci vyplatila podle nyní platných pravidel.

„Řekněte, že jste rozhodl jako premiér, že to stahujete, že těch 19 miliard dáte důchodcům. Pane premiére, pojďte sem a řekněte, že jste byl uveden v omyl,“ vybídl Babiš předsedu vlády.

„Vy jste vždycky říkal, že já rozděluji národ, že jsem populista. Ano, populismus je politický přístup spočívající ve snaze oslovit běžného člověka, který se domnívá, že vládnoucí skupiny nehájí nebo přehlížejí jeho zájmy. Já jsem hrdý populista. Ano, já tady hájím důchodce,“ řekl šéf ANO.

Koalice zamítla návrh předsedy SPD Tomia Okamury na zrušení stavu legislativní nouze a naopak potvrdila její trvání.

„Existuje právo většiny prosadit svůj názor,“ hájil premiér Fiala po jednání vlády postup, který koalice při prosazování zákona zvolila.

Pevný čas hlasování o stavu legislativní nouze prosadila koalice navzdory protestům opozičních zákonodárců. Odmítla celkem jedenáct protinávrhů opozice, aby o trvání legislativní nouze hlasovalo až v pátek.

Vláda oznámila, že chystá změny v systému sociálních dávek. Nepočítá už s udržením nynějšího valorizačního vzorce pro navyšování penzí. Škrtla i slib snížit sociální odvody zaměstnavatelům nebo započítávat dobu studia do nároku na penzi.

„Budeme klást ještě větší důraz na co nejlepší zacílení sociální pomoci. Naším cílem je, aby stabilizace veřejných financí nezhoršila situaci občanů, kteří se bez pomoci státu neobejdou,“ řekl Fiala.

Kabinet se nově zavazuje k tomu, že připraví úpravy na příjmové a výdajové straně státního rozpočtu s cílem návratu k dlouhodobě udržitelným veřejným financím. Ministři jednají o tom, jak ponížit strukturální schodek rozpočtu o 70 miliard korun.

Průměrný měsíční důchod vzroste podle novely od června o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun. Stát tímto ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.(at)