Spotřeba plynu v Česku byla v loňském roce nejnižší za osm let. V EU klesla o 19 procent. (Ilustrační foto).

Spotřeba plynu v Česku byla v loňském roce nejnižší za osm let. V Evropské unii od srpna 2022 klesla spotřeba plynu o 19,3 procenta. O snížení loňské spotřeby plynu v ČR informoval Energetický regulační úřad (ERÚ). Celkově se loni v Česku spotřebovalo 7,54 miliardy metrů krychlových, což meziročně představovalo pokles o pětinu.

Nejvíce, a to o třetinu, klesla v Čersku spotřeba plynu loni v květnu.

„Celkově byla spotřeba nejnižší za posledních osm let. Když ji přepočítáme na teplotní průměr, pak byla dokonce vůbec nejnižší od roku 2001, kdy ERÚ začal vést statistiky o provozu plynárenské soustavy,“ vysvětlil předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

K nižší spotřebě plynu vedlo mimo jiné i teplé počasí. Průměrná teplota v ČR se loni pohybovala zhruba o 0,9 °C nad dlouhodobým normálem.

Podle ERÚ se na úspoře podíleli téměř z poloviny velkoodběratelé a ze čtvrtiny domácnosti. Dovoz plynu meziročně klesl o téměř 41 procent.

Vedle klesající spotřeby se zlepšil i stav tuzemských zásobníků plynu.

„Zatímco v prosinci 2021 dosahovaly zásoby 49,1 procenta z celkové kapacity zásobníků, na konci roku 2022 se vyšplhaly téměř na dvojnásobek, 85,2 procenta. Rekordní byl přitom stav na začátku zimy, kdy byly oproti minulosti zásobníky naplněny prakticky ze 100 %,“ upřesnil Trávníček.

Z průběžných dat plyne, že nárůst zásob pokračuje i letos. K 22. únoru letošního roku byla naplněnost tuzemských zásobníků na úrovni 62,5 procenta. Loni ve stejnou dobu to bylo pouze 21,5 procenta,když během zimní sezony klesla až na 13 procent.

V EU se snížila od srpna spotřeba plynu o 19,3 procenta

Státy Evropské unie snížily od srpna 2022 do letošního ledna spotřebu plynu proti průměru za stejné období v předchozích pěti letech o 19,3 procenta. Překonaly tak cíl úspor, který si loni samy stanovily, aby se vyrovnaly s poklesem dodávek plynu z Ruska.

Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu z konce loňského února se země EU zavázaly, že od srpna 2022 do března 2023 sníží spotřebu plynu o 15 procent proti průměru za stejné období v předchozích pěti letech.

Za šest měsíců je úspora zatím vyšší, než se zavázaly.

Podle analýzy Eurostatu snížilo 22 z celkem 27 členských zemí spotřebu nejméně o 15 procent. Je mezi nimi i Česká republika, která je však v úsporách pod průměrem celé EU.

Nejvíce šetřilo Finsko s poklesem spotřeby o více než 57 procent. V Litvě poklesla spotřeba plynu o téměř 48 procent. Ve Švédsku spotřeba klesla přibližně o 40 procent.

Spotřebu naopak nejvíce zvýšila Malta a to o 12 procent. Spotřeba na Slovensku vzrostla o 4,5 procenta. Splnit cíl snížení spotřeby se zatím nepodařilo ani Irsku, Španělsku a Slovinsku. (sfr)