Německá ekonomika v posledním kvartálu loňského roku klesla mezičtrvtletně o 0,4 %. (Ilustrační foto).

Německá ekonomika v posledním kvartálu loňského roku klesla mezičtrvtletně o 0,4 procenta. Německé hospodářství se tak koncem loňského roku vyvíjelo hůře, než se předpokládalo. Hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 proti předchozímu kvartálu klesl o 0,4 procenta.

Vyplynulo to z konečné zprávy spolkového statistického úřadu. Jeho původní odhad uváděl, že pokles ekonomiky činil 0,2 procenta.

Německá ekonomika zaznamenala pokles poprvé od prvního čtvrtletí roku 2021 a to především kvůli poklesu spotřebitelských výdajů. Inflace a energetická krize se nagativně projevily ve spotřebě domácností i v kapitálových investicích.

Po ukončení úlevových vládních opatření, jako je sleva na pohonné hmoty a jízdenka za devět eur (213 Kč), Němci ve čtvrtém čtvrtletí utratili za spotřebu méně než ve třetím čtvrtletí, informoval spolkový statistický úřad.

Výdaje domácností klesly o 1 procento. Ve třetím loňském čtvrtletí zaznamenal HDP růst o 0,5 procenta ve srovnání s předchozími třemi měsíci.

Stavební investice se ve čtvrtém kvartálu stejně jako ve dvou předchozích čtvrtletích snížily. Klesly také investice firem do zařízení, jako jsou stroje a vozidla.

Hrubý domácí produkt se podle odhadů ekonomů sníží i v prvním čtvrtletí letošního roku.

„Ekonomický výkon v prvním čtvrtletí roku 2023 bude pravděpodobně opět nižší než v předchozím čtvrtletí,“ předpověděla německá centrální banka. (sfr)