Nezaměstnanost v ČR vzrostla v lednu na téměř 4 %. Volných míst je méně než žadatelů o práci. (Ilustrační foto: nezobrazuje skutečnou aktuální situaci na úřadech).

Nezaměstnanost v Česku v lednu 2023 vzrostla na 3,9 procenta z prosincových 3,7 %. Bez práce bylo celkem 283 059 lidí. Registrovaných nezaměstnaných je tak v ČR po dlouhé době více, než volných pracovních míst. Těch zaměstnavatelé na konci ledna nabízeli 281 141.

Počet nezaměstnaných převyšuje počet volných míst poprvé po 5 letech.

Údaje zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Nejvyšší nezaměstnanost byla v lednu v Ústeckém kraji, kde bylo bez práce 5,8 procenta lidí. Následuje Moravskoslezský kraj s mírou nezaměstnanosti 5,2 procenta.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla ve Zlínském kraji, v Praze, v Pardubickém a Plzeňském kraji, a to shodně 3,1 procenta.

Loni v lednu činila v ČR míra nezaměstnanosti 3,6 procenta. Práci tehdy hledalo 267 tisíc lidí, kteří měli k dispozici celkem téměř 352 tisíc volných míst.

Zaměstnavatelé jsou nyní opatrnější v přijímání nových pracovníků a kvůli dražším energiím či surovinám se zaměřují i na efektivnější vytváření finančních rezerv, informoval generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

Počet volných míst se za měsíc snížil asi o 7500.

„Přesto se podíl nezaměstnaných osob drží nadále, navzdory lednovému nárůstu, na relativně nízkých hodnotách. V následujících měsících by nezaměstnanost mohla stagnovat, případně mírně vzrůst. S příchodem jarního počasí a rozjezdem sezonních prací by pak mohla začít klesat,“ odhadl Najmon.

„Sice jsme nyní svědky určitého mírného nárůstu nezaměstnanosti, jde ale na začátku roku o obvyklý jev,“ doplnil ministr práce a sociální věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Upozornil také na průzkum, podle kterého osm z deseti velkých zaměstnavatelů stále hledá nové pracovníky a dvě třetiny z nich také plánují růst mezd. (sfr)