Ruský rozpočet se propadl do obřího schodku.

Ruský federální rozpočet podle předběžných údajů ministerstva financí skončil v lednu se schodkem ve výši 1,776 bilionu rublů (asi 552 miliard Kč). O rok dříve ale vykazoval přebytek 125 miliard rublů (asi 39 miliard Kč).

Schodek lednového rozpočtu představuje 60 % plánovaného deficitu na celý letošní rok (2,925 bilionu rublů).

Příjmy státu se v lednu meziročně snížily o 35 %. Výdaje podle stouply o 59 %. Pokles zaznamenaly příjmy z ropy a plynu, ty se  lednu 2022 snížily o 46 %, díky snížení jejich vývozu .

Měsíční příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v lednu v důsledku západních sankcí poklesly na nejnižší úroveň od srpna 2020.

Meziročně tak klesly o 46 % také ruské daňové a celní příjmy z prodejů energií. V lednu dosáhly 425,5 miliardy rublů (zhruba 131 miliard Kč).

Hrálo v tom roli to, že cena ruské ropy Urals se propadla o 42 %, zatímco cena severomořské ropy zůstala stabilní. Meziročně se v prosinci příjmy snížily až o 54 %. Tyto příjmy ale navýšila jednorázová daňová platba ze strany ruské plynárenské společnosti Gazprom.

Rusko financuje rozpočtové výdaje z příjmů z prodeje ropy a plynu. Kvůli snížení těchto příjmů musela čerpat prostředky ze svých rezerv.

Ruské ministerstvo financí bylo nuceno poprvé prodat malou část zlata z fondu národní prosperity 3633 kg zlata – na pokrytí deficitu rozpočtu. Prodáno bylo také za stejným účelem 2,3 miliardy jüanů. Příjmy z těchto transakcí činily 38,5 miliardy rublů.

Západní země udělily Rusku ekonomické sankce kvůli jeho agresi na Ukrajině. Brusel věří, že tyto restrikce sníží ruský export ropy do EU až o 90 %. Podíl ruského plynu na celkovém dovozu plynu do členských zemí Evropské unie od začátku konfliktu poklesl na méně než 15 % z obvyklých více než 40 procent.

I v Česku v lednu tohoto roku skončil státní rozpočet se schodkem, a to 6,8 miliardy Kč. Meziročně jde o pokles o 10,7 miliardy. Za vysokým deficitem stojí především lednová pomoc občanům a firmám s energetickou krizí. Roli v sehrálo také loňské rozpočtové provizorium, kdy bylo nižší financování.

Je to potřetí za posledních 15 let, kdy je lednový výsledek státního rozpočtu záporný. (at)