Trump: Jako prezident bych válku na Ukrajině zvládl ukončil za 24 hodin

Pokud bych byl prezidentem, stačil by mi den, abych ukončil konflikt na Ukrajině. Tato slova zveřejnil bývalý prezident Spojených států amerických Donald Trump na své sociální síti. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov jeho slova nejen uvítal, ale dokonce výrok Trumpa označil jako částečně pravděpodobný. 

„Dokonce i teď, kdybych byl prezidentem, byl bych schopen vyjednat ukončení této strašlivé války během 24 hodin,“ napsal na své sociální síti Truth Social.

Trump je známý svou kritikou současného prezidenta Joe Bidena a jeho administrativy ve vztahu k válce na Ukrajině. Tvrdí, že je nutné ukončit konflikt uzavřením dohody a ne tím, že se bude posílat pomoc Kyjevu za miliony dolarů. Trump také řekl, že právě kvůli akcím Spojených států by konflikt na Ukrajině mohl skončit světovou válkou.

Kreml Trumpovo vyjádření přivítal. Mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov dává Trumpovi částečně za pravdu. Podle něj by byly Spojené státy schopné rychle vyřešit ukrajinský konflikt tak, že dají příkaz Kyjevu. Washington ale nyní nechce této příležitosti využít.

„Pan Trump není daleko od pravdy. Americký prezident opravdu, pokud chce ukončit tento konflikt, to může udělat velmi rychle. Dá odpovídající pokyny kyjevskému režimu. A tím to skončí. Asi ne za den či dva. Ale klíč je v rukou Washingtonu. Zároveň vidíme, že současný šéf Bílého domu nechce tento klíč použít, naopak volí cestu dalšího pumpování zbraní na Ukrajinu,“ řekl Peskov.

Tvrdí také, že míra napětí roste. Peskov dále souhlasí s Trumpem o hrozbě spojeného s možným přesunem tanků na Ukrajinu ze Západu: „S těmito slovy můžeme souhlasit v tom smyslu, že skutečně dochází k růstu napětí,“ řekl Peskov. Podle něj k eskalaci napětí dochází i kvůli rozhodnutím, která jsou přijímána především ve Washingtonu a nebo v evropských hlavních městech právě pod tlakem Washingtonu.

Ve středu německá vláda potvrdila, že pošle Ukrajině 14 tanků Leopard 2 ze zásob německých ozbrojených sil a vydá povolení k reexportu do dalších zemí. Americký prezident Joe Biden později informoval, že Washington pošle na Ukrajinu 31 tanků Abrams. (at)