Stavět obnovitelné zdroje bude v Česku snazší. Senát schválil energetický zákon. (Ilustrační foto)

Stavět obnovitelné zdroje by mělo být v Česku snazší než dosud. Senát schválil novelu energetického zákona, která zjednodušuje povolování staveb malých obnovitelných zdrojů energie, zejména fotovoltaických elektráren. Novelu energetického zákona ještě musí podepsat prezident. 

Senátoři v souvislosti s novelou požádali vládu, aby v zájmu energetické soběstačnosti ČR zabezpečila dalšími úpravami efektivní uplatňování valorizace provozní podpory pro palivové zdroje elektrické energie. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) s tím vyslovil souhlas.

Snazší povolování se má podle novely týkat staveb obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kilowattů (kW). Dosud se týká zdrojů s výkonem do deseti kW.

Pro tyto zdroje by už nemělo být nutné získávat povolení stavebního úřadu ani licenci Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Při stavebních úpravách, jejichž součástí bude instalace obnovitelného zdroje energie, nemá být podle novely posuzován ani vzhled stavby.

Podle schválené novely bude také moci ministerstvo za mimořádné tržní situace poskytovat obchodníkům s energiemi úvěry za účelem odvrácení škod v národním hospodářství nebo k řešení situace. (sfr)