Průmyslová výroba v ČR v listopadu zpomalila. Stavebnictví se propadlo téměř o 1 %. (Ilustrační foto)

Průmyslová výroba v Česku zpomalila v listopadu loňského roku meziroční růst na 0,5 procenta z říjnových 3,1 procenta. Stavební výroba v Česku v listopadu meziročně klesla o 0,8 procenta, přičemž v říjnu rostla o procento. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziměsíčně byla průmyslová výroba v listopadu vyšší o 3,1 procenta.

Oživení zaznamenal automobilový sektor, když výroba motorových vozidel rostla v listopadu dvouciferným tempem. Mnohá další průmyslová odvětví však meziročně poklesla a to zejména v důsledku vysokých cen energií.

„Oživení zaznamenala odvětví v celém segmentu automotive. Produkce řady průmyslových odvětví však meziročně klesla,“ vysvětlil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Výroba motorových vozidel vzrostla dvouciferným tempem jak meziročně, tak meziměsíčně. Stalo se tak i přes stále trvající dílčí problémy v zásobování některými komponenty.

Negativně se na výsledku průmyslové produkce podepsala hlavně výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

„V tomto odvětví se stejně jako v říjnu projevila odstávka v jaderných elektrárnách, teplejší počasí a úspory plynu,“ uvedl ČSÚ.

Pokles se v předposledním měsíci roku 2022 prohloubil ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména ve sklářském průmyslu a výrobě stavebních hmot. Důvodem byla především vysoká energetická náročnost těchto odvětví.

Hodnota nových zakázek se v listopadu meziročně zvýšila téměř o desetinu. Nových zakázek ze zahraničí bylo o 8,2 procenta více, domácí zakázky stouply o 13,3 procenta.

Hodnota nových zakázek klesla pouze ve výrobě základních kovů, hutním zpracování kovů a slévárenství, zejména v důsledku vysoké srovnávací základny.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu 2022 meziročně snížil o 0,3 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda naproti tomu meziročně vzrostla o 13 procent.

Vyšší tempo růstu platů ovlivnilo vyplácení mimořádných odměn a bonusů ke konci roku.

Stavební výroba v listopadu klesla o 0,8 procenta

Stavební výroba v ČR v listopadu meziročně klesla o 0,8 procenta, když ještě v říjnu rostla o 1 procento. Pozemní a inženýrské stavitelství vykázaly takřka stejný vývoj. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, kleslo proti listopadu 2021 o 0,8 procenta.

Produkce inženýrského stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla nižší o 0,9 procenta. Meziměsíčně se stavební produkce snížila o 0,3 procenta.

Stavební výroba až do loňského července rostla 14 měsíců v řadě. Od března se však výroba postupně zpomalovala. Ještě v únoru meziroční růst dosahoval téměř 17 procent, v březnu činil méně než devět procent a v červnu 1,5 procenta.

V červenci stavební výroba meziročně klesla, v srpnu nepatrně vzrostla, v září se vrátila k poklesu a v říjnu byla o procento vyšší.

Stavební úřady v listopadu vydaly 6975 stavebních povolení, což je meziročně o 6,2 procenta méně.

Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 40,5 miliardy korun a meziročně klesla o více než pětinu, což bylo zčásti ovlivněno povolením vyššího počtu velkých staveb v listopadu 2021, informoval ČSÚ.

Počet bytů, jejichž stavba byla v listopadu zahájena, meziročně vzrostl o 3,9 na 3377 bytů, dokončených bytů bylo 4423, meziročně o 33,4 procenta víc. (sfr)