Americký gigant Amazon zruší 18 tisíc pracovních míst. Dotkne se i práce v Evropě. (Ilustrační foto).

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit zhruba 18 tisíc pracovních míst. Propouštění se dotkne i zaměstnanců v Evropě. O záměru informoval generální ředitel společnosti Andy Jassy ve zprávě pro zaměstnance. 

Firma Amazon působí i v České republice kde zaměstnává asi 4 tisícovky osob. Po celém světě zaměstnává celkem zhruba 1,5 milionu lidí.

Propouštění ve firmě je podle zveřejněného oznámení rozsáhlejší, než se předpokládalo. Už v listopadu loňského roku americký deník The New York Times napsal, že firma chce propustit kolem 10 tisíc pracovníků.

Amazon snižuje výdaje, protože lidé kvůli krizi utrácejí méně peněz. Růst tržeb po boomu během epidemie covidu zpomalil. Firma uvedla, že má vysoké výdaje s investicemi a rozšiřováním aktivit.

„Amazon v minulosti zvládl nejisté a těžké podmínky v ekonomice a stejně tak tomu bude i nadále. Změny nám pomohou využít našich dlouhodobých příležitostí,“ prohlásil generální ředitel Amazonu.

Podrobnosti firma těm, co se jich propouštění dotkne, oznámí 18. ledna.

V České republice firma Amazon působí od roku 2013. V roce 2015 vzniklo v Dobrovízi u Prahy distribuční centrum firmy, které dnes zaměstnává více než 3000 stálých pracovníků. Dalších zhruba tisíc specializovaných zaměstnanců pracuje v Praze. (sfr)