Cena elektřiny na spotovém trhu v Německu klesla do záporných hodnot. (Ilustrační foto)

Cena elektřiny na spotovém trhu v Německu klesla na konci prosince do záporných hodnot. Důvodem je větrné počasí a předpověď velmi vysoké výroby elektřiny z větrných elektráren. K poklesu cen elektřiny do záporných hodnot přispělo i teplé počasí ve velké části Evropy a snížení spotřeby elektřiny a plynu o vánočních svátcích.

Uvedené faktory stlačily poptávku po elektřině. Na německém denním trhu v důsledku toho klesly 29. prosince spotové ceny do záporných hodnot a to poprvé od poloviny července roku 2022.

Kombinace teplého počasí a nadprůměrně silného větru stlačilo v uvedený den spotové ceny elektrické energie v Německu na průměrnou úroveň 13,58 EUR/MWh, což je vůbec nejnižší cena za téměř celý poslední rok. Do záporných čísel se cena dostala v prvních sedmi hodinách dne, když nejníže klesla na -2,18 EUR/MWh. Nejvýše pak v podvečerních hodinách vystoupala na 51,41 EUR/MWh.

V Česku cena elektřiny klesla 29. prosince velmi blízko nule. Podle údajů tuzemského organizátora trhu OTE klesla cena elektřiny na krátkodobém trhu během brzkých nočních hodin nejníže na 3,5 EUR/MWh.

Ještě o několik dnů před tím, 25. prosince, se cena elektřiny na denním trhu v ČR pohybovala kolem úrovně 50 EUR/MWh a cena plynu klesla pod hranici 75 EUR/MWh. V listopadu se elektřina na denním trhu obchodovala za průměrných 196,80 EUR/MWh a plyn stál průměrně 88,27 EUR/MWh. (enn)