Na Slovensku ruší koncesionářské poplatky veřejnoprávním médiím. Bude je financovat stát.

Slovensko ruší koncesionářské poplatky pro veřejnoprávní média. Ty bude financovat stát přímo ze státního rozpočtu Slovenské republiky. Poslanci slovenského parlamentu odhlasovali zrušení koncesionářských poplatků. Financování veřejnoprávního rozhlasu a televize (RTVS) bude od července 2023 probíhat přímo ze státního rozpočtu.

Zrušení koncesionářských poplatků prosadil bývalý ministr hospodářství Richard Sulík (Sloboda a Solidarita) jako podmínku toho, že jeho strana bude na oplátku hlasovat pro schválení státního rozpočtu SR na rok 2023.

Sulík zdůraznil, že v zákoně bude napsáno, jakou část hrubého domácího produktu (HDP) dostane televize. Díky tomu pak politici a ministři nebudou moci přímo ovlivňovat, kolik prostředků RTVS dostane.

Pro RTVS by tak mělo ze zákona náležet každý rok 0,15 procenta HDP.

Koncesionářské poplatky tvoří jen část příjmů RTVS. Veřejnoprávní rozhlas a televize počítal s tím, že příští rok vybere 74,4 milionu eur (asi 1,8 miliardy Kč).

Tuto částku by po schválení změny financování měl dostat rovnou ze státního rozpočtu.

Příjmy z reklam by RTVS měly zůstat stejné jako dosud.

Na Slovensku se od roku 2003 platí koncesionářský poplatek přibližně 56 eur za rok (cca 1 356 Kč). Poloviční částku platí například zdravotně postižení.

Od roku 2020 jsou od placení koncesionářských poplatků na Slovensku osvobozeni penzisté.

V Česku činí výše povinného televizního poplatku 135 Kč měsíčně. Neovlivňuje ji počet členů domácnosti ani počet televizních přijímačů. Rozhlasový poplatek v ČR dosahuje 45 korun měsíčně. (sfr)