Teplárny v Česku dostanou 17 miliard korun na snížení cen tepla. (Ilustrační foto)

Teplárenské společnosti v České republice dostanou od státu 17 miliard korun. Prostředky budou muset využít na snížení cen tepelné energie. Informovalo o tom Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.  Program dotací schválila vláda, ale bude jej ještě muset notifikovat Evropská komise.

„Uvědomujeme si, že nárůst cen energií se promítá také do cen dodávek tepla domácnostem. Proto přicházíme s novým programem, ve kterém mohou teplárny žádat o podporu, aby nepřenášely na zákazníky zdražování,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

V letošním roce se podle ministerstva i kvůli ruské agresi na Ukrajině významně zvýšil počet lokalit, kde cena tepla stoupla nad tisíc korun za gigajoule (GJ) bez DPH.

Mezi únorem a prosincem letošního roku se počet takových lokalit zvýšil o 107 na celkových 345 lokalit.

Ministerstvo má v plánu vyhlásit minimálně dvě dotační výzvy pro teplárny. Jednu začátkem od ledna a druhou od února. Dotace se budou odvíjet výdajů, z nichž část budou náklady na výrobu dodávaného tepla během části roku 2022 a celého roku 2023. Odrážet se v nich bude zvýšení nákladů proti roku 2021.

Ministerstvo průmyslu společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže chtějí během ledna 2023 požádat o notifikaci, tedy potvrzení dotačního programu u Evropské komise.

Dotační program ocenilo Teplárenské sdružení ČR. S tím, že tento program přichází v situaci, když se ani po roce nepodařilo u Evropské komise notifikovat přechodnou transformační podporu tepla v zákonu o podporovaných zdrojích energie.

„Program je však obecný a přínos pro zákazníky bude možné vyčíslit, až budou k dispozici konkrétní výzvy pro podávání žádostí o dotaci. Zatím víme pouze to, že se podpora nebude vztahovat na výrobu tepla z plynu v roce 2023, protože v tomto roce již platí zastropování ceny plynu pro výrobu tepla,“ reagovalo sdružení. (22. 12. 2022)