Emisní povolenky se rozšíří i na domácnosti. Podraží topení i jízda autem. (Ilustrační foto).

Emisní povolenky se v rámci EU rozšíří i na domácnosti. V rámci českého předsednictví se státy Unie dohodly na zpřísnění a rozšíření trhu s emisními povolenkami. Tato dohoda mezi Evropským parlamentem a Radou znamená, že za produkované emise budou platit například i majitelé bytů, domů nebo aut se spalovacími motory.

Dohoda států EU na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami nejspíš zvýší ceny povolenek. V důsledku toho zdraží topení uhlím nebo plynem, ale i paliva u čerpacích stanic, neboť systém obchodování s povolenkami se pak bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu.

Nově zpřísněný systém emisních povolenek má začít platit od roku 2027.

Podle odborníků z oboru teplárenství se zpřísnění systému promítne do cen tepla v České republice. Současně však připomínají, že dojde k narovnání podmínek na trhu s teplem, neboť velké teplárny jsou součástí systému obchodování s povolenkami již dlouhou dobu.

Zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami vyplývá z tzv. Zelené dohody pro Evropu, jejímž proklamovaným cílem je učinit ekonomiku v Evropské unii do poloviny století uhlíkově neutrální. Dopady na spotřebitele, jako je například růst nákladů na vytápění, by měl kompenzovat klimatický sociální fond.  Unie má tímto zrychlit tempo, jakým firmy z různých odvětví budou muset snižovat škodlivé emise.

Aktuální cena emisní povolenky, která opravňuje vypustit do atmosféry jednu tunu emisí CO2, se pohybuje kolem 90 eur (2180 Kč). V Česku si nyní musí kupovat emisní povolenky zhruba 250 firem. Všechny výnosy z obchodování s povolenkami musí být použity na klimatická opatření.

Rozšíření systému emisních povolenek i na domácnosti se týká jen Evropy. Na jiných kontinentech podobná opatření zatím neexistují.

Součástí nové dohody bude i zavedení takzvaného uhlíkového cla na dovážené emisně náročné produkty, jako je například hliník, cement, hnojiva, vodík nebo elektřina. Podle ekologických organizací povede ´uhlíkové clo´ k vyrovnání podmínek na globálním trhu a ochrání evropský průmysl před takzvaným únikem uhlíku do zemí s nižším nebo nulovým zpoplatněním emisí oxidu uhličitého. (enn)