Vláda zastropovala ceny energií pro velké firmy. (Ilustrační foto: Redakční foto)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zastropovala ceny energií pro velké firmy. Pro velké firmy bude platit v příštím roce po celou dobu stejný strop ceny energií, jaký už vláda dříve stanovila pro občany i pro malé a střední firmy.

Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

„Stejně jako v případě malých firem zastropování platí do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z posledních pěti let. Toto opatření má podniky motivovat k úsporám,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Jsem rád, že naše vyjednávání s orgány Evropské unie umožnilo upravit výjimku z pravidel veřejné podpory tak, abychom mohli k zastropování cen energií přistoupit i v případě velkých podniků,“ dodal Síkela.

Vláda už na podzim stanovila cenové stropy energií, a to konkrétně na 6 tisíc korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3 tisíce korun za jednu MWh plynu.

„Slíbili jsme, že nenecháme nikoho padnout a náš slib teď plníme i u velkých firem. Zastropování cen energií pomůže velkým podnikům nejen udržet si konkurenceschopnost na trhu. Výhodou je, že v rámci této podpory v Evropě jde o maximální pomoc pro jeden podnik. Nemůže se tedy stát, že by firma v jiném členském státě EU dostala vyšší podporu než česká firma. Maximální suma podpory bude všude stejná. Odstranili jsme tak riziko potenciální konkurenční nevýhody pro naše firmy,“ dodal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V případě stropovaných cen by benefit neměl překročit limit veřejné podpory podle takzvaného Dočasného krizového rámce. Pokud jej podnik překročí, bude podle dalšího připravovaného nařízení vlády, které vláda projedná začátkem ledna 2023, povinen toto překročení odvést zpět do státního rozpočtu.

„Hospodářská komora zastropování cen energií pro velkoodběratele iniciovala a v posledních týdnech o konkrétních parametrech opatření s vládou pravidelně jednala. Považujeme to za nesmírně důležitý krok, který od ledna nastavuje státní pomoc s drahými energiemi pro všechny druhy podniků, a to bez ohledu na jejich velikost. Je to zároveň klíčový prvek vládní pomoci k udržení konkurenceschopnosti tuzemského průmyslu a celé ekonomiky,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Zastropování je možné kombinovat s dotační pomocí dle Dočasného krizového rámce, celková pomoc státu ale nesmí pro jeden podnik přesáhnout 4 milióny eur, tedy cca 100 miliónů korun.

Nařízení nově stanovuje možnost stropování cen pro zákazníky, kteří jsou připojeni přímým vedením z výrobny elektřiny do místa spotřeby.

V případě dodávky plynu je pro posouzení 80% hranice pro stropování nutné odečíst plyn spotřebovaný na výrobu elektřiny (taková spotřeba nepodléhá stropování) a plyn na výrobu tepla (plně stropovaný).

Osmdesátiprocentní hranice je vypočtena ze zbytku. Na to slouží příslušné formuláře v příloze nařízení. Nařízení vlády dále stanovuje cenu měsíčního stálého platu, a to 130 korun za měsíc za jedno odběrné místo jak u elektřiny, tak u plynu.

„Za Svaz průmyslu a dopravy jsme vládu o vážnosti situace a potřebě řešit ceny energie pro firmy všech velikostí aktivně přesvědčovali již od jara. Představenou podporu vnímáme jako základní kámen, který dá podnikům alespoň určitou jistotu pro plánování v příštím roce a je naplněním příslibu, který jsme získali v rámci společných jednání již v září. Zvolený koncept vycházející z Dočasného krizového rámce není neomezeným zastropováním pro všechny a nemusí znamenat dostatečnou pomoc pro firmy nejvíce zasažené vysokými cenami energie. Čekají nás ještě další jednání na upřesnění modelu a hledání doplňkových nástrojů,“ komentoval vládní nařízení Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Statní rozpočet by toto vládní opatření mohlo vyjít zhruba na 40 mld. v příštím roce. Financovat se bude mimo jiné z výnosu daně z neočekávaných zisků a cenových stropů EU pro výrobce energií. Obě tato opatření by měla v příštím roce přinést do rozpočtu přes 100 mld. korun. (pel)