Spojené státy dají v příštím roce na zbrojení v přepočtu téměř 20 bilionů korun. (Ilustrační foto).

Spojené státy dají v příštím roce na zbrojení v přepočtu téměř 20 bilionů korun, což je devětkrát více, než činí celkové výdaje státního rozpočtu ČR na rok 2023. Americká Sněmovna reprezentantů schválila nový obranný rozpočet USA s rekordními výdaji ve výši 858 miliard dolarů (cca 19,8 bilionů korun).

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh rozpočtu většinou 350 ku 80 hlasům. Jeho výdaje jsou ještě o 45 miliard dolarů vyšší, než navrhoval prezident Joe Biden.

Americký obranný rozpočet mj. počítá s rozšířením bezpečnostní spolupráce s Tchaj-wanem a s další vojenskou pomocí pro Ukrajinu.

O návrhu zákona bude ještě hlasovat americký Senát.

Návrh rozpočtu počítá s 11,5 miliardami dolarů (asi 265 miliard korun) na nové investice do takzvané iniciativy tichomořského odstrašení.  Na rozvoj bezpečnostní spolupráce s Tchaj-wanem v příštích pěti letech je v rozpočtu vyhrazeno deset miliard dolarů (asi 230 miliard korun).

Více prostředků na obranu než kolik původně navrhoval Biden má vyvážit inflaci a umožnit větší podporu Ukrajiny bránící se od letošního února ruské agresi.

Návrh amerického obranného rozpočtu také počítá s navýšením platů amerických vojáků o 4,6 procenta. (sfr)