Daňové příjmy v roce 2022 stoupnou o 15 procent, očekává ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). (Ilustrační foto)

Daňové příjmy v roce 2022 stoupnou o 15 procent a příští rok o 10 procent, jejich vývoj tak bude kopírovat inflaci. Očekává to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zároveň ale upozornil, že inflační výdaje státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy.

„Státní rozpočet to pociťuje nejvíc, protože potřeba mandatorních výdajů navázaných na inflaci způsobuje, že inflační výdaje jsou vyšší než příjmy a dochází ke zvýšení deficitu,“ uvedl Stanjura na finanční konferenci Svazu měst a obcí.

Národní rozpočtová rada upozornila, že vysoká inflace si v příštím roce pravděpodobně vyžádá mimořádnou valorizaci důchodů v objemu 20 miliard korun, které nejsou zohledněny v návrhu státního rozpočtu 2023.

Stanjura nicméně odmítl možnou změnu rozpočtového určení daní, na základě kterého se rozdělují daňové příjmy mezi stát a samosprávu.

„Systém je teď relativně spravedlivý. A při stavu veřejných financí se nedá počítat s tím, že by se procentuální podíl obcí navýšil,“ řekl.

Šéf státní kasy navíc plánuje koncem prvního pololetí předložit poslancům soubor návrhů, které mají uspořit 70 miliard korun.

Pro letošní rok počítá schválený novelizovaný rozpočet se schodkem 375 miliard korun. Pro příští rok vláda navrhla rozpočet se schodkem 295 miliard korun. (pel)