Nezaměstnanost v Česku v listopadu 2022 stagnovala. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v listopadu 2022 stagnovala. Bez práce bylo 3,5 procenta lidí. Úřad práce ČR evidoval celkem 257 187 uchazečů o zaměstnání, o 1 395 více než v předchozím měsíci a o 11 638 více než loni.

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

V listopadu zůstala nezaměstnanost na stejné hodnotě jako v říjnu. V absolutní hodnotě mírně vzrostl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Naopak mírně klesl počet volných pracovních míst. Úřad práce ČR dbá na aktualizaci jejich databáze, tak aby je bylo možné co nejlépe párovat s uchazeči o zaměstnání.

„Že se nezaměstnanost zásadním způsobem nezvyšuje, je v této složité době velmi dobrou zprávou. I meziroční nárůst je poměrně zanedbatelný, nemluvě o tom, že Česká republika má stále zcela nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Firmy navíc poptávají nové pracovníky. To je dnes velmi důležité. Poděkování proto patří všem, kdo vytváří pracovní místa,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. Postupně se rozjíždí zimní turistická sezóna, aktuálně bez jakýchkoli omezení kvůli pandemii. Zaměstnavatelé proto hledají krátkodobé zaměstnance např. na provoz vleků, do pohostinství nebo třeba instruktory lyžování,“ doplnil generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce listopadu práci celkem 163 118 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou, z čehož zhruba tři čtvrtiny jsou ženy.

Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 99 644 osob z Ukrajiny udělenou dočasnou ochranou.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v listopadu v Ústeckém (5,3 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém kraji (2,5 %).

Meziročně se situace nejvíce změnila na Pardubicku a Ústecku, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti listopadu 2021 o 0,4 p. b. na 2,5 %, resp. 5,3 %.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v listopadu 76 445 osob, což představuje 29,7 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně vzrostl o 2 982 osob. (pel)