Česká spořitelna může odkoupit úvěrové portfolio Sberbank CZ, rozhodl antimonopolní úřad. (Ilustrační foto)

Česká spořitelna může odkoupit úvěrové portfolio Sberbank CZ, která přišla o bankovní licenci.. Povolil to antimonopolní úřad. Balík má hodnotu 47,1 miliardy korun, ale kupní cena je 41,053 miliardy korun. Odkup musí schválit i Česká národní banka (ČNB).

Informoval o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Česká spořitelna je jedním z nejvýznamnějších soutěžitelů působících na relevantních trzích v oblasti bankovnictví v České republice. Nabývaná část Sberbank CZ naopak disponovala jen velmi nízkým tržním postavením, navíc s ohledem na skutečnost, že jí byla odebrána bankovní licence, nemůže své podnikání dále rozvíjet,“ uvedl úřad.

Uzavřením transakce tak nedojde k podstatným změnám trhu s poskytováním bankovních produktů.

Úřad tedy rozhodl, že posuzované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Předpokladem dokončení transakce je udělení další výjimky z amerického sankčního seznamu OFAC, současná vyprší 12. prosince tohoto roku.

Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala Sberbank CZ bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. (pel)